Fukushimas børn: Mor, er der stråling i maden?

En kort køretur fra det ødelagte atomkraftværk i Fukushima finder man den japanske by Koriyama, hvor frygten for stråling har holdt nogle af de mindste børn indendørs i store dele af deres korte liv, skriver Reuters.

Selvom de strenge restriktioner mod at opholde sig udendørs, som blev sat i værks efter gentagne nedsmeltninger på atomkraftværket Dai-ichi 2011, efterfølgende er blevet lempet, er forældrenes bekymring stadig så stor, at børnene ikke kommer udenfor.

Nu begynder konsekvenserne af børnenes manglende udendørsliv at vise sig i form af hidsigere temperament, mindre muskelstyrke, manglende koordineringsevne. Ifølge Reuters kan nogle ikke engang lære at køre på cykel:

»Men nogle af børnene vil virkelig gerne lege udenfor. De siger, at de vil lege i sandkassen og lave mudderkager, men vi må sige nej. Leg i den indendørs sandkasse i stedet for,« siger Mitsuhiro Hiraguri, der er direktør i Emporium-børnehaven i Koriyama, der ligger 55 kilometer fra atomkraftværket.

Læs også: Radioaktivt nedfald fra Japan nærmer sig Tjernobyl-niveau

Varierende strålingsniveau

Da jordskælv og tsunami i 2011 forårsagede eksplosioner og nedsmeltninger på Fukushima-værket, blev 160.000 mennesker i en 30 kilometers radius rundt om værket tvunget til at flytte væk. Andre steder, hvor strålingen ikke var så høj, har man forsøgt at udskifte jorden i parker og skolegårde og sat begrænsninger på den tid, børn må lege udendørs.

»Nogle børn er meget bange. De spørger hver gang, om der er stråling i maden, før de spiser noget som helst,« siger Mitsuhiro Hiraguri.

I Koriyama lød anbefalingen efter katastrofen, at børn op til to år ikke måtte være ude længere end 15 minutter om dagen, og de ældre børn højst en halv time. Anbefalingerne blev ophævet i oktober sidste år, men mange børnehaver og skoler har valgt fortsat at opretholde begrænsningerne efter ønsker fra bekymrede forældre.

Læs også: Fukushima-naboer har forhøjet risiko for at få kræft

Strålingsniveauet er nu nede omkring 0,12 – 0,14 mikrosievert per time, hvor det efter jordskælvet var på 3,1 – 3,7. Japans sikkerhedsniveau ligger på 1000 mikrosievert om året, men da niveauet kan svinge meget, er forældrene fortsat nervøse.

»Jeg forsøger at holde vinduerne lukkede og holder mig fra at gå ud. Jeg køber mad fra områder langt fra Fukushima. Det er vores normale liv nu,« siger 34-årige Ayumi Kaneta, som har tre sønner, til Reuters.

Fede og umotiverede børn

Men manglen på udendørs leg har en skadelig effekt på Koriyamas børn, både fysisk og psykisk, mener Toshiaki Yabe, der er embedsmand i Koriyamas byråd. Der er sket et klart fald i resultaterne af fysiske og motoriske styrketests såsom evnen til at gribe, løbe og kaste bolde, sammenlignet med før katastrofen, oplyser han.

Læs også: Fukushima-læk farligere end tidligere antaget

En årlig undersøgelse foretaget af Fukushimas uddannelsesudvalg viser, at børn i Fukushima vejede mere end det nationale gennemsnit i næsten samtlige aldersgrupper. 5-årige var et halvt kilo tungere, 6-årige et kilo tungere, mens 1-årige var næsten 3 kilo tungere.

Samtidig oplever børnehave-direktør Mitsuhiro Hiraguri, at stress blandt børnene giver flere slagsmål, skænderier og pludseligt opstået næseblod.

»Der er mange flere børn, som ikke reagerer så opmærksomt som før. De er ikke motiveret til noget som helst,« siger Mitsuhiro Hiraguri.

Koriyama har fjernet forurenet jord fra offentlige områder, nogle steder mere end én gang, og byrådet arbejder for at få udskiftet alle legeplads-redskaber i de offentlige parker.

På rådhuset mener Toshiaki Yabe også, at forældrenes frygt for stråling kan være ved at fortage sig, da de begynder at høre fra flere, som i stedet er mere bekymrede for, at børnene ikke kommer ud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>