Guide: Tag gode billeder med din iPhone



Vi gennemgår her en række almindelige situationer og giver råd om, hvordan du får de bedste billeder i kassen i hver situation. Vi har fokus på det grundlæggende, men hold dig endelig ikke tilbage fra at kaste dig ud i noget kreativt.

Solnedgange og vinduer med skarpt lys
Hvis du ser en smuk solnedgang og er ivrig efter at tage et billede af en af dine nære med solnedgangen i baggrunden, så husk på, at solen stadig giver et meget kraftigt lys, selvom den er ved at gå ned. Det betyder, at du i denne situation har stærkt modlys og derfor må tage de samme forholdsregler, som hvis du tog et billede indendørs med et solbeskinnet vindue i baggrunden.

Ved portrætfotografi i modlys kan du bruge din iPhones blitz til at oplyse dit motiv. Da kameraet vil eksponere i forhold til baggrundsbelysningen, burde resultatet blive en nogenlunde jævn eksponering. Alternativt kan du med et tryk på skærmen indstille, at eksponeringen skal tage udgangspunkt i dit motiv og så få iPhonens HDR-funktion til automatisk at sørge for at undgå overeksponering af baggrunden. Det er noget, HDR er perfekt til.

Landskaber
Det er en nærliggende tanke, at vidvinkelobjektiver er bedst, når man skal fotografere landskaber, så man får mest muligt af udsigten med. Men problemet med at bruge vidvinkel er, at detaljerne i billedet bliver mindre, når man er zoomet helt ud, og det gælder især detaljer på større afstand. Man risikerer således at ende med et billede, hvor øjet ikke drages mod noget specielt.

Hvis du tænker lag ind i billedet, er du dog næsten garanteret gode landskabsbilleder: Sørg for at placere noget i såvel forgrund, mellemgrund og bagrund, som på den ene eller anden måde taler til dig. Det giver billedet en helhed og dybde.

Nogen gange er en scene simpelthen for stor til et enkelt billede. I de situationer kan du i stedet vælge at gå efter en bestemt detalje: Kom helt tæt på og nøjes med at indfange et bestemt udsnit af det større vue eller fokuser på en stemningsfuld detalje i scenen.

Motiver i bevægelse
Det kan være meget svært at tage gode billeder med en iPhone af motiver i hurtig bevægelse såsom børn eller sportsudøvere; når man først har komponeret sit billede og trykket på udløseren, er det for sent.

Kompaktkameraer og professionelle spejlreflekskameraer kan indstilles til meget kort lukkertid, hvilket iPhones ikke kan. Prøv i stedet med følgende tricks: Hvis du er tæt på dit motiv, så tag blitzen i brug. Det kan resultere i et skarpere billede. Sætter du blitzen på Til, vil der være blitz på hver gang du tager et billede, selv hvis der egentligt er lys nok.

Der er bedre chance for at tage et godt billede, hvis du fanger motivet på det rette øjeblik. God timing kræver dog øvelse.

En ting som lukkerforsinkelse gør det endnu sværere. Du kan minimere lukkerforsinkelse ved at bruge et stativ til at stabilisere kameraet.

Alternativt kan du bruge en ekstern udløser – såsom volumenknappen på ledningen til dine høretelefoner – så du kan tage et billede uden at ryste kameraet, når du trykker på knappen.

Funktionen serieoptagelse er også oplagt at bruge, når du skal tage billeder af ting i bevægelse: Tryk og hold udløseren inde for at tage 10 billeder i sekundet, indtil du slipper udløseren igen. Det øger sandsynligheden for, at mindst ét af dem er lige i skabet.

Det kan også være en udfordring at holde det vigtigste motiv i fokus. Hvis du manuelt indstiller fokus i venstre side af billedet, og dit motiv bevæger sig over i højre side, vil du måske ende med en skarp baggrund og et sløret motiv. Prøv at låse fokus på dit motiv i forvejen. Du kan også prøve at forudsige, hvor dit motiv er på vej hen, og så fokusere på det område, så du er forberedt.

Nattescener
For at tage gode billeder i lav belysning om aftenen eller om natten er det mest effektivt at bruge både kamerastativ og ekstern udløser eller en tredjeparts-app til at sætte en timer. Da kameraet på iPhone har fast blænde, kan den desværre ikke indstilles til at lukke mere lys ind. Men hvis dit nattemotiv er en meget kraftig stjernehimmel eller noget der er kunstigt oplyst, kan du alligevel være heldig at få taget et godt billede.

Børn
Den bedste måde at fotografere børn er at placere sig cirka i deres øjenhøjde. Herfra kan du så variere tingene. Gå tæt på og skyd med vidvinkel eller placer dig længere væk og prøv at zoome lidt ind med din iPhones digitale zoom eller med et eksternt iPhone-objektiv.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>