Ny opgørelse: Så mange milliarder har IC4-sagen kostet skatteborgerne

Regningen for IC4 og IC2 er nu oppe på 6,8 milliarder kroner. Det viser en ny opgørelse, som Transportministeriet har sendt til Folketingets transportudvalg.

Dermed er regningen for IC4-sagen på bare et år steget med godt 600 millioner kroner. Beløbet var på 6,2 milliarder kroner, da DSB lavede samme opgørelse for ét år siden.

Læs også: Nu har IC4 kostet over seks milliarder – kæmperegning venter forude

Den oprindelige pris på togene lød på 5,3 milliarder kroner. Det præcise beløb i dag er 6.825 millioner kroner, og det dækker over, at DSB ved årets start har brugt 4.725 millioner kroner på IC4 og 768 millioner kroner på IC2.

Beløbet dækker også over, at IC4 og IC2 ikke er blevet indsat i passagertrafikken som forudsat, og DSB derfor har brugt 1.332 millioner kroner på at leje og opgradere erstatningstog.

IC4-sagen har udviklet sig til en eftertrykkelig hovedpine for både DSB og skiftende regeringer, siden de første togsæt blev leveret med flere års forsinkelse i 2007. DSB skriver selv i sin seneste halvårsrapport:

“IC4/2 er der derimod ikke meget glædeligt at berette om”.

IC4 døjer stadig med problemer med bremserne, aksellejekasserne og sammenkoblingsmekanismen.

Læs også: Sådan vil DSB undgå endnu en IC4-skandale

1,4 milliarder ikke inkluderet

DSB betaler stadig af på kontrakten med producenten, italienske Ansaldobreda, og stigningen i omkostningerne siden sidste år omfatter blandt andet 84 millioner kroner i kontraktsbetalinger i 2013 for IC4 og 133 millioner kroner i kontraktsbetalinger for IC2. Stigningen omfatter også 220 millioner kroner for et års leje af de dobbeltdækkertog, der har erstattet IC4 på flere strækninger.

Beløbet omfatter vel at mærke ikke købet af 46 dobbeltdækkervogne, som DSB tidligere har lejet, til en samlet pris på 649,4 millioner kroner i 2012.

Lægger man dét beløb til, kommer den samlede regning op over 7,4 milliarder kroner. Det har ikke været muligt at få en forklaring fra DSB på, hvorfor købet af de 46 dobbeltdækkervogne ikke er indregnet som omkostning til erstatningstog. Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen har nu stillet spørgsmålet til transportminister Magnus Heunicke (S).

Eftersom opgørelsen kun går frem til nytår, omfatter den heller ikke forårets indkøb af yderligere 67 af disse dobbeltdækkere for 780,1 millioner kroner.

DSB indgik i 2009 forlig med Ansaldobreda, som indebar, at Ansaldobreda leverede togene i en ufærdig stand, og at DSB derfor modtog økonomisk kompensation. Deraf har DSB afsat 700 millioner kroner til at finansiere erstatningstogene, og DSB har indtil videre brugt 681 af de 700 millioner kroner i puljen.

Læs også: Schweiziske ingeniører skal afsige endelig dom over IC4

DSB har nu igangsat en uafhængig undersøgelse, der én gang for alle skal afgøre, om IC4 og IC2 kan indgå i fremtidens togtrafik. Resultatet ligger klar i januar 2015.

Ansaldobreda skriver fortsat på sin hjemmeside, at IC4-leverancen ‘førte til en reduktion i rejsetiden, et højt komfortniveau, en høj grad af pålidelighed, lave omkostninger til drift og vedligehold samt lav miljøbelastning’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>