England har gjort det. Sverige har gjort det. Og nu skal Danmark måske også gå samme vej – nemlig at dele TDC op, så selve infrastrukturen bliver flyttet over i et selvstændigt selskab, ligesom man har gjort det med Banedanmark, der ejer skinnerne, og DSB, der kører tog på dem.
Sådan lyder konklusionen på Produktivitetskommissionens rapport om digital infrastruktur, der netop er offentliggjort. Konceptet hedder ’funktionel separation’, og det skal undersøges nærmere, skriver kommissionen i rapporten:
»Det vil derfor blandt andet være relevant at undersøge, i hvilket omfang funktionel separation af TDC’s aktiviteter vil understøtte højere produktivitet via styrket konkurrence. Ved funktionel separation lægges de dele af en virksomhed, der har karakter af et naturligt monopol, dvs. infrastrukturen, over i et selvstændigt selskab,« lyder anbefalingen.
TDC har nemlig hele 61 procent af markedet for bredbånd i Danmark, og det er noget højere end i andre lande, hvor et tidligere statsmonopol har fået konkurrence fra andre firmaer. Måske er det fordi, at TDC bare bliver drevet virkelig godt – eller også er det fordi, at konkurrencen ikke rigtig fungerer, skriver kommissionen.
Men at dele TDC op i flere dele er et ’vidtgående indgreb’, som staten ikke bare kan beslutte. Derfor er der brug for nærmere undersøgelser:
»Ifølge EU-lovgivningen kan funktionel separation kun pålægges selskaberne, hvis myndighederne kan påvise væsentlige og vedvarende konkurrenceproblemer, som ikke har kunnet løses på anden vis. Den slags er svært at bevise. Funktionel separation er heller ikke altid nødvendigvis den bedste løsning. Bl.a. kan det reducere tilskyndelsen til at investere i ny infrastruktur, ligesom der er omkostninger forbundet med selve opsplitningen,« skriver kommissionen i en opsummering.
Analysen af, om det er nødvendigt at splitte TDC op, kan med fordel ske i forbindelse med analysen af konkurrencesituationen på bredbånd i Danmark, som regeringen skal i gang med. Det skal være en bred undersøgelse, lyder kommissionens anbefaling.
Leave a Reply