Nordjyder vil skære halvdelen af datacenterets køleregning


Foto: Morten K. Thomsen

Der bliver hamret og svejset, og CNC-fræseren sprøjter spåner ud til alle sider. Ovre i hjørnet står en robot, der skiller og samler to konnektorer i en uendelighed for at teste holdbarheden

Udviklingsdirektør i nordjyske Asetek Ole Madsen viser rundt i produktionshallen og forklarer, at travlheden skyldes, at man om kort tid skal levere vandkøling til en helt ny supercomputer fra Cray.

»Vi er i fuld gang med den første ordre til Cray, der skal levere en supercomputer til Missisippi State University. Vores løsning er i første omgang meget rettet mod HPC (High Performance Computing, red.), og Mississippi får en clusterløsning, hvor det er bygget ind fra starten af,« siger Ole Madsen til Version2.

Cray oplyser, at Aseteks vandkøling i supercomputeren giver en energibesparelse på 300 procent i forhold til traditionel luftkøling.


Ole Madsen, Asetek. Foto: Morten K. Thomsen

Så langt vil Ole Madsen, ikke strække sig, men han vil godt garantere, at vandkøling kan reducere køleomkostningerne med mere end 50 procent. Samtidig peger han på, at traditionel luftkøling ofte betyder, at rackskabene ikke kan fyldes helt op, og at den traditionelle indretning med hot aisle og cold aisle fylder uforholdsmæssigt meget.

»Vi kan øge densiteten i datacenteret med alt fra en faktor 2,5 til en faktor 5. Et rackskab bliver i dag typisk kun fyldt halvt op, før man får problemer med at fjerne varmen,« siger Ole Madsen til Version2.

Så hvis vandkøling er så fantastisk, hvorfor er alle datacentre og supercomputere ikke udstyret med pumper og slanger i stedet for heat sinks og blæsere?

NNIT’s datacenterspecialist Mads Claus Henriksen fortæller, at vandkøling er voldsomt interessant, men at der er flere årsager til, at det ikke er den primære køleteknologi i NNIT’s datacentre.

»Som udgangspunkt er det kritisk at have vand tæt på elektriciteten, hvis noget skulle springe læk. Det er der en concern omkring. Og så er luft stadig standardmediet til at fjerne varme i datacentre, så det vil blive svært at implementere i heterogene miljøer,« siger Mads Claus Henriksen til Version2.

Læs også: Her er hemmelighederne bag NNIT’s nye datacenter

Om bekymringen for en læk, når man fører vandslanger helt ind på CPU’en i serveren ligefrem kan være en showstopper, afhænger ifølge Mads Claus Henriksen af flere ting.

»Det kommer an på, hvilket miljø vi taler om, og tid er også en faktor. Jeg forudser at det er den rigtige vej at gå rent teknisk, men der er en lang modning, før det bliver mainstream. Med den renewal-rate, der er på hardware, kan der nemt gå fem-otte år, før det er lige så almindeligt som luftkøling,« siger Mads Claus Henriksen.

Ole Madsen har dog svar på rede hånd:

»Vi ved godt, det er et paradigmeskifte at overbevise CIO’erne om, at de skal have vand så tæt på serveren. De bliver typisk målt på oppetider, ikke på hvor meget strøm de sparer. Men når nu løsningen er sikker, kan man jo lige så godt tage besparelsen med,« siger Ole Madsen til Version2 og fortsætter:

»Du ser aldrig noget vand. Vi leverer det fyldt og færdigt, slangerne skal bare klikkes fast. Konnektorererne er drypfri og kan på- og afmonteres, uden at der kommer vand nogen steder.« lyder det fra Ole Madsen, der sætter trumf på med avancerede leak detection systemer, der kan indarbejdes i bundkortet, så systemet automatisk alarmerer og lukker ned, hvis det usandsynlige skulle ske.

Alligevel er det ikke lige op over med at få indført vandkøling i NNIT’s datacentre.

Læs også: Størrelse er ikke alt: NNIT’s topsikre sky fylder en kvart kvadratmeter

»Vandkøling er bestemt på radaren, men ikke i pipeline. Det er altid svært at være de første, der skifter til ny teknologi, men til HPC eller en stor, privat sky vil vandkøling helt sikkert være interessant,« siger Mads Claus Henriksen til Version2.

Version2 var inviteret til Aalborg af BrainsBusiness-netværket.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>