Rapport: Sats på biobrændstoffer og skær ned på brint

Danske virksomheder er kun i begrænset omfang positioneret til at udnytte potentialet i den grønne omstilling af transporten.

Men den branche, som trods alt ligger bedst for, er biobrændstof- og biogasbranchen, konkluderer konsulentvirksomheden Damvad i en ny rapport udarbejdet for Energistyrelsen.

Det får konsulenterne til at anbefale at samle og fokusere indsatsen.

Rapporten er en blandt flere, der indgår i et fælles arbejde mellem Transportministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet om at skabe en ’Roadmap for Grøn Transport’.

Konsulenterne har set på tre transportrelaterede teknologiområder: Biobrændstoffer (inklusive biogas), brint og el. Konklusionen er fremkommet efter analyser af disse områders erhvervsmæssige og forskningsmæssige styrkepositioner samt det erhvervsmæssige potentiale.

Transportrelaterede produkter udgør 8 procent af den danske vareeksport. Heraf udgør biobrændstoffer 28 pct., og det samme gør brintrelaterede transportprodukter, mens el-relaterede udgør 19 pct.

Lige mange publikationer

Forskningsmæssige er der heller ikke den store forskel på styrkepositionerne for brint og biobrændstoffer, når man måler på antallet af forskningspublikationer (mellem 120 og 130 i 2012) og deres gennemslagskraft.

Hvad angår antallet af patentansøgninger, ligger biobrændstofbranchen lidt foran brint-branchen. Begge brancher har deres giganter, henholdsvis Novozymes og Haldor Topsø, der søger rigtig mange patenter.

Transportteknologier relateret til el ligger noget lavere i alle kategoer.

Den store forskel ligger i vurderingen af det erhvervsmæssige potentiale. For konsulenterne konkluderer, at selv om der er en vis usikkerhed, så peger alt på, at der vil udvikle sig et stort globalt marked for biobrændstoffer.

Om brint-teknologierne hedder det, at ’den primære udfordring synes at være, om det potentielle marked overhovedet materialiserer sig. Fremskrivningerne indikerer, at der er betydelig usikkerhed omkring fremtidsperspektiverne for brint.’

Effektivitet er dark horse

Også udrulningen af elbiler skønner rapporten som sikker, selvom man ikke kender hastigheden. Men man vurderer dog ikke, at det vil være sandsynligt, at el-bilområdet i sig selv bliver en dansk erhvervsmæssig styrkeposition.

Derimod konkluderer konsulenterne, at der vil være et erhvervsmæssigt potentiale ved at understøtte infrastruktur til elbilerne og integration med energisystemet.

Som en slags dark horse har Damvad også kigget på det område, der omfatter virksomheder, der arbejder med at effektivisere transportsystemet.

Det kan for eksempel være friktionsreducerende bundmaling til skibe og udvikling af intelligente trafiksystemer. Her vurderer forfatterne til gengæld, at der er et betydeligt erhvervsmæssigt potentiale. Disse teknologier resulterer dog ikke nødvendigvis i en grøn sektor.

Energistyrelsen regner med at være klar med det samlede ’Roadmap for Grøn Transport’ i løbet af efteråret. Rapporten skulle have været færdig i foråret 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>