Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

Kære alle

Tak for de mange kommentarer. Jeg har oprettet en bruger, som Henrik Pedersen opfordrer mig til. Hvor aktiv jeg bliver herinde, må vi se på med tiden. Det kan da godt være, jeg skulle forsøge mig med et blogindlæg på et tidspunkt.

Jeg vil godt starte med at komme med en indrømmelse. Vi radikale har skiftet for meget rundt på IT-ordførerposten de sidste par år. Det har været lidt en kastebold. Jeg håber, jeg kan være med til at skabe lidt større kontinuitet.

Jeg må dog sige, at jeg er en smule skuffet over en række af kommentarerne. Jeg synes at erindre en IT-ordfører, der fik ret mange hug for at være lidt for fordomsfuld over for IT-brachen… Så skal vi ikke lægge fordommene til side og forholde os lidt til substansen i stedet for.
Jeg ved godt, jeg ikke er IT-sagkyndig. Det bliver jeg nok aldrig. Jeg er heller ikke tudsegammel. Det skal jeg nok blive med tiden…
Men jeg er i hvert fald nysgerrig og har stor respekt for fagfolk. Og jeg synes, jeres område er meget spændende. Jeg kan godt li’ kombinationen af fascinerende teknologi, retssikkerhedsmæssige spørgsmål vedr. sikkerhed og overvågning, business/arbejdspladser og meget, meget mere.

Jeg glæder mig til at lære meget mere om jeres område. Claus Jacobsen skriver: ”måske vi rent faktisk har mulighed for at “manipulere” med hans holdninger så?” Det håber jeg faktisk, I vil! Jeg har en lidt sokratisk tilgang til hvervet som MF’er. Sokrates provokerede Athen med, at han var den klogeste mand i verden, fordi han vidste, at han ikke vidste noget. På samme mener jeg, at de bedste MF’ere ved, at de ikke ved ret meget sammenlignet med fagfolk ude i den virkelig verden.
Min viden om IT er minimal sammenlignet med jeres. Ingen tvivl om det. Og jeg skal nok lade være med at lade mig inspirere af WoW e.l., som Martin Nielsen skriver (desuden har jeg altid brudt mig mest om Civilization eller forgængeren Colonize, men det er jo så en helt anden snak…). I stedet håber jeg, at I vil inspirere mig.

Nok om hvad jeg ikke ved noget om. Et par observationer om noget jeg ved noget om – nemlig hvordan Folketingets arbejde fungerer i praksis.

Først og fremmest til Martin Nielsen. Jeg kan sagtens forstå, at du ønsker, at jeg og andre politikere på området var IT-kyndige.
Vi løber dog på nogle udfordringer i vores demokrati, hvis vi ikke kan have lægmænd til at forvalte områder. I Radikale Venstre er vi 11 MF’ere, når man trækker vores ministre fra. Vi 11 skal dække samtlige områder inden for dansk politik. For mit vedkommende betyder det, at jeg både er retsordfører, IT-ordfører, ordfører for fri-, høj- og efterskoler samt medlem af Nordisk Råd.
Det ville være optimalt, hvis jeg havde en IT-baggrund. Men det ville også være optimalt, hvis jeg havde en baggrund som jurist/politimand/kriminolog/fængselsbetjent e.l. i forhold til retsområdet. Og samtidig skulle jeg kombinere det med en lærerbaggrund i det frie skolemiljø.
Så gælder din logik for andre områder end IT-området (om end den på mange måder er forståelig nok), ja så løber vi altså ind i nogle lavpraktiske problemer. Vi får svært ved at finde folk, som matcher de krav.
Jeg kan nævne for dig, at mange af problemstillingerne vedr. retssikkerhed/databeskyttelse/overvågning også er retspolitik, som jeg har arbejdet med i to år nu.

Til Flemming Madsen om E-valg. Det havde været mest optimalt, hvis vores egen ordfører havde været til stede under debatten. Det sker dog i ny og næ, at man bliver forhindret pga. hasteindkaldte forhandlinger, sygdom e.l. Så forsøger man at få en anden til at tage over ved blot at læse en tale op. Det foregår nærmest dagligt i folketingsdebatterne, og det er kutyme eller en uskreven regel, at man så ikke stiller spørgsmål.
Vores ordfører blev af en eller anden årsag forhindret i deltage. Det er trist, men det kan ske. Hun spurgte mig kort tid inden, om jeg kunne tage over. Som kollega sagde jeg ja. Alternativet havde været, at vi ikke havde været på talerstolen. Konservative dukkede slet ikke op, hvilket de ikke blev kritiseret for. Det skulle vi måske også bare have gjort.
Nå. Jeg læste hendes tale op og fik så til min overraskelse en række spørgsmål. Jeg overvejede et splitsekund, om jeg bare skulle sætte politikerpladen på og ævle lidt i løse vendinger. Men jeg synes faktisk, det er useriøst at stå at udtale sig om et emne, hvor man ikke har sat sig ind i sagerne. Det princip holdt jeg stædigt fast i – om end det ikke var kønt! Jeg er glad for Johnnie Hougaard Nielsens kommentar: ”Det antyder dog at han mener at en ordfører bør sætte sig ind i sit emneområde.” Jeg forsøger på det i hvert fald.
Sagen har efterfølgende været oppe i Folketingets præsidium, hvor de spørgende partier fik kritik. Alle benytter sig af en stand-in i ny og næ. Det er desværre nødvendigt, og det ville være en skidt tendens, hvis folk helt begyndte at holde sig væk fra debatterne. Der er taleret i Folketinget, ikke talepligt.
Jeg har dog tænkt mig at sætte mig ind i problemstillingen, nu jeg ER blevet ordfører for området.

Til Keld Simonsen. Yes – jeg har allerede sat de første ting i værk for at aktivere mit eget bagland. Jeg har lignende netværk på mine andre ordførerområder.

Undskyld at det blev så langt. Jeg er glad for, at du nåede helt hertil.
Jeg vil holde lidt weekend. Men som sagt glæder jeg mig meget til arbejdet. God weekend til jer alle!

Jeppe

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>