Blog: Mobilitet er digitaliseringsfaktor #2

Måske er det den klassiske diskussion om, hvad der kom først – hønen eller ægget. Men sikkert er det, at mobilitet indtager andenpladsen på min liste over digitaliseringsfaktorer lige efter produktivitetsforbedringer.

Udover at øge effektiviteten i en organisation og dermed skaber øget produktivitet, så kan mobile løsninger nu reelt skabe den fleksibilitet og frihed, som brugerne er begyndt at forvente af deres it, uanset om de er chefer eller medarbejdere.  

Den store mulighed
IDC forudser, at en ud af 4 arbejdscomputere i 2019 vil være tablets – inklusive såkaldte 2-i-1 computere, der både er bærbare og tablets. Forudsigelsen er en af konklusionerne i IDCs europæiske rapport Tablets in Enterprise: The Big Opportunity fra juni 2015.

“Det er effektiviseringer og produktivitetsforbedringer, der driver ændringerne. Og i dette stadig mere mobile og digitale univers står tablets som det ideelle værktøj til at levere uafbrudt adgang til indhold og data uafhængig af tid og sted.” Sådan konkluderer senior research analytiker Marta Fiorentini fra IDC i pressemeddelelsen, der introducerer rapporten.

Ledelsen i første geled
IDC-rapporten konkluderer også, at set på brancher så er mobiliteten størst i transportsektoren, hvor 12 procent af alle computere er tablets, mens det i den offentlige administration er mindre end fem procent. Selvom det tal ikke direkte kan overføres til Danmark, så er tendensen næppe helt skæv.

I slutningen af 2013 skrev jeg dels en rapport og dels en artikel om topledelsens erfaringer med mobil sagsbehandling i F2 Manager, der sammen med F2 Touch er to mobile moduler i cBrain F2, der er et digitalt produktionssystem til offentlig forvaltning. Baseret på erfaringer fra det ministerium som dengang hed Ministeriet for Børn, Ligestilling og Sociale Forhold, var og er bundlinjen en ovevældende interesse for selvfølgelig at kunne gennemføre ledelsens opgaver i sagsbehandlingen væk fra skrivebordet og hovedkvarteret, samt ikke at være afhængig af store bunker papirer, men også samtidig uafbrudt at integrere med sagsbehandlingen i resten af virksomheden eller organisationen.

Indhold og data skal kunne findes og anvendes i møder, sagsbehandling, administration og videnproduktion uafhængig af tid og sted og om man er on- eller offline. Det er her, modeordene som objektorientering, service orienteret arkitektur, app-udvikling og -biblioteker samt cloud og big data i en voldsom og voksende kompleksitet LIGE NU skaber forudsætningen for den lækre mobile oplevelse på smartphones, tablets eller for dens sags skyld gode gammeldags bærbare eller køleskabe, vaskemaskiner og lignende Internet of Things-løsninger.

Ingen vej tilbage
Den voldsomme kompleksitet bliver til en digital infrastruktur, som nok er umulig at kontrollere, men som omvendt lige nu kun er reguleret endsige kendt i fragmenter. Og uanset om vi kan lide teknologiudviklingen, så er forventningen i stadig højere grad, at viden og data kan findes og bruges overalt.

Det er en kæmpe udfordring og mulighed både kulturelt, politisk og økonmisk. Og der er ingen vej tilbage, når det gælder mobilitet. Det er vel nærmest en urkraft for mennesket er være i bevægelse; og den urkraft skal naturligvis understøttes med it.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>