Derfor hader danskerne storrumskontoret

Næsten hver anden dansker, der arbejder i storrumskontor, ville fluks hente flyttekasserne og pakke sammen, hvis de fik tilbudt deres eget kontor. Endnu flere, nemlig 60 procent, oplever, at de har svært ved at koncentrere sig – og for hver tredje medfører støj og andre former for forstyrrelser, at de begår fejl i deres arbejde.

Det fremgår af en undersøgelse, som er foretaget af Analyse Danmark, og som netop er offentliggjort af Ugebrevet A4.

Tallene lyder som et ekko af en undersøgelse blandt ingeniører, som Ingeniøren offentliggjorde i september sidste år.

Hold øje med de seneste ingeniørjob på Jobfinder.

Blandt ingeniørerne var det dog lidt færre, der drømte om eget kontor, 34 procent, mens 25 procent angav, at det ideelle kontorfællesskab består af to-fem personer.

Undersøgelsen viste desuden, at ingeniørernes tilfredshed med deres arbejdsmiljø faldt i takt med, at antallet af kontorfæller steg. Mens hver tredje, der sad alene, var ‘meget tilfreds’ med sit arbejdsmiljø, var det kun hver tiende, der sad i kontor med flere end ti andre, som erklærede sig ‘meget tilfreds’.

Læs også: Ingeniører drømmer om enmandskontor

Af dagens undersøgelse i Ugebrevet A4 fremgår det, at 63 procent mener, at de arbejder mest effektivt, når de sidder alene, mens kun 13 procent har den oplevelse i et storrum. For 24 procent gør det ingen forskel.

Utilfredshed med støj og manglende mulighed for at koncentrere sig, når man arbejder i storrumskontorer, kan ikke ligefrem kaldes ‘breaking news’. Allerede tilbage i 2002 var der fokus på problemet, fremgår det af denne artikel på ing.dk.

Det er ikke mit indtryk, at arbejdsgiverne har gjort specielt meget for at mindske de gener, som medarbejdere oplever i storrumskontorerne.
Geo Clausen, lektor og ekspert i indeklima, DTU

Det er da også et faktum, som artiklen i Ugebrevet A4 tager op med henvisning til en seks år gammel undersøgelse, som viser, at utilfredsheden blandt medarbejderne dengang lå på nogenlunde samme niveau som i dag.

Arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening Karoline Klaksvig siger til Ugebrevet A4, at utilfredsheden skyldes, at mange endnu ikke har vænnet sig til den nye indretning og de fordele, der følger med:

»Der vil typisk være stor modstand til at starte med, når mange medarbejdere flytter ind i samme lokale. Mange vil opleve det som et tab, hvis de førhen har haft deres eget kontor,« siger hun til Ugebrevet A4.

Handler mere om besparelser end videndeling

Men ifølge Geo Clausen, lektor ved DTU og ekspert i indeklima, skal arbejdsgiverne vende blikket indad, hvis de vil finde årsagen til den vedvarende utilfredshed:

»Det er ikke mit indtryk, at arbejdsgiverne har gjort specielt meget for at mindske de gener, som medarbejdere oplever i storrumskontorerne,« siger han til Ugebrevet A4.

Han peger på, at storrumskontorerne er blevet italesat som et forum for videndeling og idégenerering, men at det i mange tilfælde primært handler om at spare på pladsen.

Helt i tråd med den undersøgelse, som Ingeniøren offentliggjorde i september sidste år, viser forskning fra DTU, at utilfredsheden med et storrumskontor stiger, jo flere der sidder i samme rum:

»Der er en helt klar sammenhæng,« siger Geo Clausen til Ugebrevet A4.

Psyken støjer i storrumskontoret.

Fordele er der dog også ved de store kontorlandskaber, fremgår det af A4’s undersøgelse. 76 procent angiver, at de ‘oftere end ellers udveksler faglig viden og idéer med kolleger’. Det er fuldstændig den samme andel, der i Ingeniørens undersøgelse angiver, at de får ‘indsigt i kollegers arbejdsopgaver’.

Til gengæld er det kun 48 procent af ingeniørerne, der mener, at det giver ‘bedre idégenerering’ at sidde på kontor med andre.

Ifølge Ugebrevet A4′s undersøgelse taber storrumskontoret i den samlede pointgivning. Således mener kun hver tredje medarbejder, at fordelene i storrumskontoret opvejer ulemperne.

Og det er der en logisk forklaring på, mener Geo Clausen:

»Forskning viser, at det ikke nødvendigvis er en god idé at indrette sig på den måde. Det kan give mening i et nyhedsrum, hvor informationerne flyver på tværs af lokalet hele tiden, men langt de fleste af os arbejder jo ikke på den måde,« siger han til Ugebrevet A4.

Læs også: Sådan kommer du til at elske dit storrumskontor

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>