Danske Bank afviser blankt bitcoins-kunder

»Danske Bank arbejder ikke på nogen måde med bitcoin. Vi åbner heller ikke konti for privatpersoner eller selskaber, der handler med eller udvikler software til bitcoin«.

Sådan lyder en intern e-mail, der forleden blev sendt rundt i Danske Bank, som blankt afviser alle kunder, der har bitcoins. Det skriver Politiken, der har fået adgang til mailen.

Afvisningen fra banken sker formentlig, fordi bitcoins er forbundet med stor spekulation og for nyligt løb ind i en sag med hvidvaskning af penge.

Tilbage i slutningen af januar 2014 blev manden bag Bitcoin-byttecentralen Bitinstant, Charlie Shrem, anholdt og sigtet af de amerikanske myndigheder for hvidvask. Han og en kollega havde nemlig købt bitcoins til en samlet værdi af 1 million kroner, der ifølge de amerikanske politi skulle sælges videre til narkobaroner.

Samtidig steg værdien af én bitcoin fra omkring 70 kroner i januar 2013 til over 6.000 kroner i december samme år.

Alt sammen noget, der får de danske banker til at afvise bitcoins som legitimt betalingsmiddel. Foruden Danske Bank står også Nordea, Sydbank, Nykredit og Jyske Bank. Det fortæller i hvert fald danske Lars Holdgaard til Politiken. Han vil gerne åbne en virksomhed, der kan handle med bitcoins, men som er blevet afvist af samtlige banker nævnt foroven.

Eksempelvis skrev Jyske Bank i en e-mail til Lars Holdgaard, at der er tale om en ‘fiktiv valuta’, og at der er hele spekulationselementet.

»Tilbage står jeg med en lovlig virksomhed og et potentielt væksteventyr. Det eneste, jeg skal bruge, er min lovpligtige erhvervskonto. Men bankerne afviser efter deres lyst«, siger Lars Holdgaard til Politiken.

Hans Henrik H. Heming mener dommen fra de danske banker er alt for hård. Han er direktør for det danske firma BIPS, som arbejder med at cleare bitcoinbetalinger for selskaber.

»Det er rigtigt, at bitcoins kan bruges til ulovlige formål, men det kan amerikanske dollar sådan set også. Jeg synes, man bedømmer bitcoins på et for tidligt stadie«, fortæller han til Politiken.

Underdirektøren i Danske Bank Søren Rahbek siger følgende om begrundelsen til Politiken:

»Jeg er sikker på, at bitcoins bruges til mange legitime formål, og at der er stor interesse især fra unge. Men vi har valgt at sige, at vi ikke kan stå inde for, hvad der sker på markedet for bitcoins«.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>