Tag magten over dit arbejdsliv

»I stedet for at kommer videre hvis de er utilfreds med deres job, ser rigtig mange mennesker blot tiden an – og satser på, at ’noget’ tilfældigvis dukker op og trækker dem ud af deres situation.«

Det mener konsulent Maj Bjerre, der rådgiver danske virksomheder om trivsel og sundhed og har undervist og holdt foredrag i IDA de seneste syv år.

Klar til nye karrieremål? Tjek muligheder på Jobfinder-

I sit arbejde hjælper hun folk og virksomheder med at definere deres mål og formål, og hun mener, at der venter alle en stor gevinst, hvis de ville bruge tid og kræfter på at definere deres formål:

»Mange tvivler på, at man kan gå glad og tilfreds på arbejde hver dag – men det kan man faktisk, for når man kender sit formål, er det nemmere at tage de store beslutninger i livet, f.eks. om man skal blive eller finde et nyt job,« understreger Maj Bjerre.

Hun giver her en trin-for-trin-guide, som kan bruges til at formulere dit personlige mål:

1 Identificer dit personlige formål

Alle gode strategier begynder med et formål – også din egen. Fundér derfor over, hvad der gør dit liv meningsfyldt. Spørg dig selv, hvornår du sidst gjorde noget, der føltes vigtigt for dig. Hvorfor var det vigtigt? Hvad vil du gerne kigge tilbage på, når du bliver gammel?

2 Afklar dine trivselsbetingelser

Når vi bliver stressede, skyldes det ofte, at vores trivselsbetingelser ikke er opfyldt. Trivselsbetingelser kan være mange ting: Måske trives du bedst, når du selv sætter rammerne, eller hvis du har helt afgrænsede opgaver. Nogle skal konstant have en dialog, andre skal helst have ro. I det øjeblik du ved, hvad der er bedst for dig, er det nemmere at få energi og blive glad og tilfreds.

Læs også: Sådan skifter du karrierespor

Du kan finde ud af, hvor og hvornår du trives bedst ved først at tænke på fem situationer, hvor alt bare var, som det skulle være – og dernæst på fem situationer, hvor du slet ikke følte dig tilpas. Du vil sandsynligvis se en række fællestræk i den ene og den anden gruppe, som kan give et fingerpeg om dine optimale trivselsbetingelser.

3 Find dit naturlige talent

Alle har et naturligt talent, noget vi er særligt dygtige til, men ofte bruger ubevidst, fordi det er usynligt for os. Og det er ærgerligt, mener Maj Bjerre. Når man bliver bevidst om den særlige værdi, som ens naturlig talent bidrager med, kan det nemlig øge selvtillid og selvværd – og vi kan nemmere bringe det i spil.

4 Afklar dine værdier

Du er nødt til at blive bevidst om dine top-tre værdier, for det giver bagslag, hvis du må gå på kompromis med dem. Hvis du vægter en sober omgangstone højt, bliver du aldrig tilfreds på en arbejdsplads, hvor der er meget sladder.

Læs også: Ikke arbejdspres, men uretfærdige chefer giver stress

Vær opmærksom på, at det ikke er nok at lave en liste med tre abstrakte begreber som ’frihed’, ’ærlighed’ og ’respekt’. Du er nødt til at definere, hvad du lægger i begreberne. Handler ’frihed’ om at bestemme selv, have fleksible arbejdstider eller måske begge dele?

5 Definér din personlige mål

Når du har taget de fire ovenstående skridt, er du klar til at sætte dit personlige mål. Husk, at det gælder om at finde ud af, hvad du vil – frem for hvad du ikke vil.

Find først ud af, hvad du gerne vil være, dernæst hvad du vil gøre og endelig, hvad du gerne vil have.

De fleste begår den fejl, at de begynder med det, de vil have, f.eks. en bestemt titel eller uddannelse. Det er imidlertid vigtigt at begynde med, hvad du gerne vil være, for det udstikker retningen for de andre. Hvis det er arbejdsrelateret, vil du måske gerne være mere motiveret og engageret.

Læs også: Kend dig selv og undgå stress

Dit næste skridt er, hvad du skal gøre for at blive mere motiveret og engageret. Det kunne f.eks. være at sige fra over for bestemte opgave. Det sidste skridt er, hvad du gerne vil have. I dette tilfælde kan det f.eks. være et nyt job, andre opgaver eller måske mulighed for at arbejde i et team.

Husk, at det er vigtigt, at dine mål stemmer med dit personlige formål, dine værdier og trivselsbetingelser, for det hele hænger sammen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>