Statoil vil bygge Europas største flydende havmøllepark ud for Skotland

Energiselskabet Statoil tager nu hul på næste fase i arbejdet med at udvikle flydende havmølleparker, som af mange ses som vejen frem mod storstilet udnyttelse af verdens vindressourcer.

Det sker i form af en aftale med de britiske myndigheder om at etablere en havmøllepark med seks stk. 6 MW møller på flydende fundamenter i et særligt dybt område, kaldet Buchan Deep, ud for Skotlands østkyst nord for Aberdeen.

Den flydende havmøllepark, som får en samlet effekt på 30 MW, betegnes af de britiske myndigheder som det største flydende vindmølleprojekt, der til dato er annonceret i Europa – og en af de største parker, der er annonceret på verdensplan.

Leverandør af vindmøllerne er ikke offentliggjort, men et godt gæt vil være Siemens Wind Power. Både på grund af møllestørrelsen, og da Siemens har leveret vindmøllen til første fase af projektet i Norge.


Parken på Buchan Deep skal netop bygge videre på erfaringerne fra demonstrationen af verdens første fuldskala flydende havvindmølle, Hywind, som siden 2009 har været i drift ud for den norske kyst – en 2,3 MW mølle fra Siemens Wind Power. (Illustration: Statoil)

Læs også: Verdens første flydende vindmølle bliver lænket fast til havbunden

Statoils koncerndirektør for Vedvarende Energi, Siri Espedal Kindem, kalder aftalen om placeringen i Buchan Deep for en vigtig milepæl for Hywind-projektet:

»Vi vil nu fortsætte med at modne Hywind Scotland Pilot Park på vej mod en endelig beslutning om at investere i projektet. Vi vil foretage både marineundersøgelser og konceptstudier med henblik på at demonstrere, at flydende offshore-mølleparker både er teknisk og kommercielt realistiske at gennemføre,« siger hun ifølge en pressemeddelelse fra den britiske myndighed Crown Estate.

Siri Espedal Kindem tilføjer, at man nu skal i dialog med de centrale aktører i Skotland, herunder lokalsamfund, lokale forsyningskæder og myndigheder. Ligesom man endnu mangler forskellige nødvendige tilladelser fra den skotske regering .

Skotland siger velkommen

Hvis man skal tolke på udtalelserne fra den skotske minister for finans, beskæftigelse og bæredygtig vækst John Swinney, så bliver det nok ikke det store problem:

»Skotland har en enorm vindressource offshore. Men for at realisere dette potentiale har vi brug for, at mølleparkerne kan bevæge sig ud på dybere vand. Aftalen med Statoils Hywind Projekt er det første skridt hen imod at udnytte denne ressource,« siger han.

Statoil har for en god måneds tid siden trukket sig ud af forhandlinger med partnere på den amerikanske østkyst, hvor man også gerne ville etablere en flydende havmøllepark – her med fire stk. 3 MW vindmøller. Årsagen til bruddet var besværligheder med at opnå tilladelse til at placere møllerne af myndighederne.

Læs også: Succesfuld flydende vindmølle skal til Japan

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>