Dyrlæger overforbruger de mest kritiske antibiotika til kæledyr

Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold har besøgt 50 dyrlægeklinikker og fundet, at over halvdelen af dyrlægerne bruger bredspektrede antibiotikatyper til at behandle hunde og katte til trods for vejledningernes anbefaling om altid først at vælge de smalspektrede.

Ikke alene er der tale om et overforbrug af de bredspektrede antibiotika, som er særligt resistensskabende, men også af typer, som betragtes som kritisk nødvendige i behandling af mennesker. Derfor slår både læger og forskere alarm over forbruget, skriver Metroxpress:

»Det er bekymrende, at man giver dyrene disse bredspektrede antibiotika, for man udstyrer dyrene med farlige resistente bakterier, som bliver spredt til de dyreejere, som vi risikerer ikke at kunne behandle,« siger professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos til gratisavisen.

Behandling med antibiotika skal dræbe de sygdomsfremkaldende bakterier. Desværre kan antibiotikabehandling også medføre, at bakterierne beskytter sig ved med tiden at udvikle resistens over for antibiotikummet. Det er derfor vigtigt ikke at overforbruge antibiotika.

Antibiotika kan opdeles i smalspektrede og bredspektrede antibiotika. Smalspektrede antibiotika rammer kun enkelte bakteriegrupper, mens bredspektrede antibiotika rammer mange forskellige bakteriegrupper på én gang.

Fordelen ved bredspektrede antibiotika er, at de kan anvendes til behandling, før man ved, hvilke bakterier der forårsager infektionen. Til gengæld dræber de ofte også nyttige og uskadelige bakterier som f.eks. bakterierne i tarmen. Det kan føre til fremvækst af resistente bakterier.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Allerede sidste år berettede Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet i den årlige Danmap-rapport, at forbruget af de bredspektrede antibiotika til kæledyr har været støt stigende siden 2005. Heraf udgjorde de særligt kritiske typer 5-10 procent af det samlede forbrug.

Dyrlægeforeningen: Vi har ikke sjusket

Dyrlægeforeningen udgav i november 2012 retningslinjer for behandling af hund og kat, hvoraf det fremgik, at de bredspektrede antibiotikatyper giver størst risiko for resistensudvikling og derfor så vidt muligt bør undgås.

Alligevel finder Fødevarestyrelsens rejsehold nu, at 50 procent af de adspurgte dyrlæger bruger bredspektrede antibiotika som Amoxicillin og Clavulansyre til behandling af hudbetændelser, som ellers kunne behandles udvortes med shampoo.

Samtidig udfører hovedparten af dyrlægerne – over 75 procent – kun resistensundersøgelser mindre end 1-3 gange om måneden.

Formanden for Dyrlægeforeningen Carsten jensen indrømmer over for Metroxpress, at der er problemer, da dyrlægerne hidtil har været tilbøjelige til at vælge godkendte bredspektrede antibiotika, der virker, men som kan udvikle resistens:

»Vi har ikke sjusket, men behandlet hurtigt og effektivt af hensyn til kundernes økonomi. I fremtiden skal vi gøre det fagligt mere korrekt. Det bliver noget dyrere, men bedre for alle,« siger han.

Resistens overføres til kæledyrsejerne

I forbindelse med udgivelsen af Danmap-rapporten 2012 lød det fra medforfatteren Vibeke Frøkjær Jensen, at der ingen overvågning er af forekomsten af antibiotikaresistens hos kæledyr, selvom den udbredte brug af bredspektrede og kritisk vigtige antibiotika muligvis kan udgøre et betydeligt problem:

»Vi ved, at resistente bakterier kan overføres fra kæledyr til mennesker. Det er derfor væsentligt, at få klarlagt risikoen for overførsel af resistens fra kæledyr for især kritisk vigtige antibiotika til mennesker,« lød opfordringen i en pressemeddelelse.

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne

Kæledyr fik sammen med kvæg og heste 4 procent af det samlede forbrug af antibiotika til dyr opgjort i kilo.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>