IT-Branchen om antallet af nye it-studerende: "Kritisk"

Der er ikke ligefrem endeløs jubel i den danske it-brancheforening IT-Branchen, efter de nye optagelsestal til videregående uddannelser er sluppet løs af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

For tallene afslører, at antallet af studerende på de danske it-uddannelser er faldet med 594 personer i forhold til samme tidspunkt i 2014, hvilket svarer til et fald på it-uddannelserne med 10 procent.

Læs mere om det her.

“Set i lyset af, at vi er en branche, der akut mangler arbejdskraft, er det kritisk”, lyder det fra administrerende direktør i IT-Branchen, Birgitte Hass, i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at tallene ikke ligefrem bliver lysere af, at en medlemsundersøgelse fra IT-Branchen viser, at knap hver tredje it-virksomhed sidste år helt måtte droppe at besætte stillinger i Danmark på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Efterspørger teknisk tyngde
Direktøren fra IT-Branchen fremhæver, at tal fra Danmarks Statistik viser mere end 3.000 ledige fag inden for IKT-branchen.

Det job-antal forventes at vokse i de kommende år, hvilket gør faldet på de danske it-uddannelser til ekstra trist læsning, da optagelsestallet gerne skulle vokse for, at de danske it-virksomheder kan få besat stillingerne.

Birgitte Hass glæder sig dog over, at antallet af studerende inden for efterspurgte it-fagretninger som datalogi og informationsteknologi vokser en smule på bekostning af mindre efterspurgte uddannelsesretninger.

“Der er stor efterspørgsel efter højtuddannede med tilstrækkelig teknisk tyngde. For eksempel går dataloger og it-ingeniører som varmt brød,” forklarer Birgitte Hass og fortsætter:

“Men alle uddannelser, der giver de unge de grundlæggende kompetencer til at føre virksomheder og organisationer ind i en mere digital tidsalder, er hotte,” lyder det i pressemeddelelsen.

Vil have hævet it-optaget
Der er således både god og dårlig læsning i optagelsestallene set igennem it-brillerne.

Birgitte Hass understreger dog, at det er uundgåeligt, at vi skal have hævet antallet it-studerende.

“Helt afgørende er, at vi fremover får hævet optaget på it-uddannelserne samtidigt med, at vi fastholder en høj kvalitet,” forklarer hun i pressemeddelelsen fra IT-Branchen,

“Manglen på it-kompetencer er ikke kun skidt for it-branchen, men for hele den digitale omstilling af vores samfund, der skal være med til at skabe fremtidens vækst,” fortsætter Birgitte Hass.

I det store, overordnede uddannelsesbillede er der ellers en fremgang på det samlede optagelsesbillede på 1.118 personer, hvilket er en vækst på to procent i forhold til sidste år.

Samtidig har de gymnasielle uddannelser for nyligt indført deciderede it-fag til de studerende, så der er grobund for optimisme omkring en samlet fremgang på it-uddannelserne inden for en kort årrække. 

Læs også:

Markant fald i antallet af nye it-studerende

Flere unge søger ind som dataloger og ingeniører – men det er langt fra nok

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>