USA i angreb på EU: Nallerne væk fra Apples skatte-milliarder

Det amerikanske finansministerium nægter at sidde som stiltiende tilskuer, mens EU i amerikanernes øjne forsøger at plukke en hel række virksomheder fra USA for endnu ubetalte skattemilliarder.

De amerikanske virksomheder er dermed i farezonen for at ryge ud i et europæisk torskegilde af hidtil ukendte dimensioner grundet brugen af skattetricket ‘transfer pricing’, hvor overskud flyttes rundt på den mest lukrative måde.

Det skriver Bloomberg

EU har skiftet rolle
Konkret har Apple eksempelvis en skatteaftale med Irland, hvor selskabets aktiviteter i Europa hovedsageligt foregår.

Derfor bekymrer det den amerikanske regering, når EU begynder at blande sig i den slags aftaler.

I et whitepaper har det amerikanske finansministerium beskrevet, at EU Kommissionen har påtaget sig en rolle som en overnational skattemyndighed, der har magt til at true eksisterende skatteaftaler.

“Dette skifte i tilgangen (til skatteopkrævning, red) ser ud til at udvide rollen for Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence, der går videre end at håndhæve konkurrence og sikre statsstøttet lovgivning,” lyder det i Finansministeriets whitepaper.

Amerikanerne mener, at EU går hårdere efter amerikanske virksomheder som blandt andre Apple, Amazon og Starbucks end andre, da der lige nu verserer flere EU-skattesager mod netop disse selskaber.

Tidligere har også Google været i kikkerten for at snyde på skattevægten, når det kommer til håndteringen af såkaldte transfer pricing-aftaler.

Det kan du læse om her: Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

EU: Alle er lige for loven
På det europæiske kontinent bliver beskyldningerne om at støde hårdere til amerikanske virksomheder taget med sindsro – i hvert fald indtil videre.

Læs også: Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

En talsmand fra EU Kommissionen understreger, at EU ikke har hjemmel i lovgivningen til at forskelsbehandle virksomheder.

“EU-lovgivning gælder for alle selskaber, der opererer i Europa. Der er en ingen udvalgte præferencer mod amerikanske selskaber,” lyder det fra EU Kommissionen.

Samtidig bliver der i det amerikanske Finansministeriums whitepaper luftet frygt for, at hvis de amerikanske selskaber bliver plukket af skattemyndigheder i Europa, så er der mindre at betale skat af i USA.

 I whitepaper’et fra USA beskrives situationen som:

“…dybt bekymrende, fordi det i praksis vil betyde en indkomstoverførsel til EU fra amerikanske regering og USA’s skatteborgere.”

Læs ogaå: 
Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>