Flere unge søger ind som dataloger og ingeniører – men det er langt fra nok

At Danmark mangler programmører og andre IT-kyndige hoveder er næppe nogen nyhed, men i år har flere unge fundet de IT-faglige uddannelser mere interessante, end de gjorde sidste år.

I hvert fald nogle af de IT-faglige uddannelser. For selvom der er et overordnet fald på én procent på IT-området, så er der stadig en stigning på de mere klassiske IT-uddannelser som datalogi, datamatiker og ingeniør, som ser en stigning. Alene datalogi-studiet har oplevet en stigning på fire procent siden sidste år.

Det viser de nyeste tal fra den Koordinerede ansøgning, KOT, som alle unge kloge hoveder skal søge igennem for at komme på en videregående uddannelse.

De fleste vælger stadig humaniora
92.447 personer har i år søgt igennem KOT, men selvom datalogi og ingeniøruddannelsen har set en stigning, vælger hele 60 procent stadig en humanistisk eller samfundsfaglig uddannelse.

Det er slet ikke nok, mener flere aktører i erhvervslivet. Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitiske chef, Mette Fjord Sørensen, er bekymret ved det lave tal, som tyder på, at de unge ikke uddanner sig til arbejdsmarkedets behov.

“Det giver panderynker, at mere end hver anden søger ind på en humanistisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse. Der mangler allerede i dag mange kandidater med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer. Derfor er det både ærgerligt for virksomhederne og problematisk for Danmark, når vi ikke uddanner nok,” siger Mette Fjord Sørensen.

ITEK: Alt alt for få de rigtige steder
Også hos DI ITEK vækker dagens tal ikke smil.

“Det er da skønt, at der er en stigning hos både dataloger og ingeniører, men det er slet ikke nok. Virksomhederne efterspørger langt flere, end vi uddanner i dag, og end ikke dagens stigning ændrer på det,” siger Adam Lebech, branchedirektør hos ITEK.

En af de store stigninger indenfor Ii-relaterede uddannelser er hos datamatiker-uddannelsen, som har modtaget 71 flere ansøgere end sidste år. Og det er både godt og skidt, mener Adam Lebech.

“Det er da godt, at der er en stigning, men det havde været langt bedre, hvis det var hos universitetsuddannelserne, at stigningen havde ligget. Det er fokus på algoritmer, som arbejdsmarkedet efterspørger,” siger Adam Lebech.

Han opfordrer uddannelsesstederne til at oprette nok pladser til alle kvalificerede ansøgere, så der ikke går potentielle tekniske hoveder til spilde, hvis der ikke er pladser nok.


Læs også: Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>