Blog: iPad, e-bøger og et halvt år ekstra

Der er klare fordele ved iPads og e-bøger på gymnasier. Eleverne kan lide iPads, de vil slippe for at slæbe på tunge bøger, og de kan altid bruge et eksternt tastatur, hvis de synes det er for besværligt at skrive på det virtuelle tastatur på skærmen.

Eleverne opdager ikke altid ulemperne, de har en imponerende evne til at acceptere at tingene bare er sådan. Til gengæld kan jeg som lærer se, at elever med en iPad og elektroniske bøger får problemer.

Skærmen på en iPad svarer til omkring halvdelen af arealet i en opslået bog Det er hvad de kan se på en gang. Hvis de skal lave noget arbejde i timen, og måske endda bruge to bøger, er de nødt til hurtigt at kunne skifte frem og tilbage.

Det kan de med bøger på papir, hvor de kun skal flytte blikket mellem bøgerne og skærmen. Når de bruger en iPad og e-bøger, skal de i stedet trykke på en mekanisk tast, flytte blikket og finde en bestemt ikon, og derefter flytte fingeren, så de kan trykke på den. Det skal de gentage, når de har fundet det de skal bruge, og tilbage og fortsætte arbejdet.

Jeg kører en undervisning i fysik som er baseret på at eleverne læser hjemme, og bruger det meste af tiden i klassen på at løse opgaver. Fordelen er at jeg så er der, når de har brug for hjælp med det de laver.

Opgaverne står på et ark til lektionen, som eleverne kan hente og derefter skrive deres egne svar direkte ind i. Hvis de gemmer det, har de deres egne personlige noter om det de har lavet, og de slipper for at skrive på papir, hvad en del af dem er uvant med.

Jeg kan se, hvor besværligt det kan være, selv for elever med en almindelig bærbar og elektroniske bøger. Ofte er konsekvensen at elever ikke slår noget op, og enten spørger mig eller eleven ved siden af, da selve det at slå noget op i bogen er besværligt.

Eleverne får mindre træning i at bruge sammenhænge til at finde information, eller blot at finde information og sikre sig at den er korrekt. Den udvej nogen vælger, er at bruge Google. Det er til gengæld et problem, når de skal finde rundt i en langt større mængde information, og ikke har nok viden til at afgøre, om de har fundet hvad de rent faktisk skal bruge. Det har de ofte først når de har lært om emnet.

Eleverne er dygtige nok, men elektroniske bøger og en iPad er en dårlig kombination. De fleste voksne vil nok forlange at have en stationær computer med en stor skærm ved deres arbejdsplads, hvis de samtidig skal arbejde og finde information, og de ville nok mene at chefen lavede grin med dem, hvis de skulle nøjes med en iPad på kontoret.

På et gymnasium er konsekvensen at elever med en iPad og elektroniske bøger ikke kan lave og lære så meget på den samme tid. Derfor titlen, hvis eleverne skal bruge iPads og e-bøger, er det muligt de skal bruge et halvt år mere på at lære det samme.

Hvis en skole vil udstyre eleverne med iPads og elektroniske bøger, så giv dem også en e-bogslæser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>