Blog: It i skyen er lidt som at leje en bil – det er ikke billigere, men bare virkelig smart!

Mange tror fejlagtigt, at det er billigere at lægge infrastruktur-ressourcer i skyen end at have dem stående i egen kælder. Men sådan hænger det ikke helt sammen. Du kan sammenligne det med, at du lejer en bil, når du skal på ferie: Det vil aldrig være den mest økonomiske løsning i en længere periode, men det er den perfekte transportløsning på ferien.

Grunden til, at det ikke er billigere at flytte samtlige ressourcer ud i skyen, er, at prisen på disk, CPU og netværksudstyr reelt ikke ændrer sig, fordi de er koncentreret ét sted. For alle køber den slags til priser, hvor det reelt er umuligt at spare ret meget, uanset hvor stort man køber ind. Til gengæld har cloud-udbyderne omkostninger til faktureringssystem, sikkerhedssystemer, drift og en hel række andre ting, som der kun er én til at betale: Dig.

Hvornår køber eller leaser du ”bilen”?

Hvis du kan forudsige dit kørselsbehov over en bestemt årrække – fx tre år – og du er villig til selv at æde værditabet, selv sørge for vedligehold, salg af bilen efter 3 år osv., er den bedste løsning helt sikkert at købe en bil, der matcher dit behov. Hvis du i stedet leaser bilen, koster det næsten det samme for tre år, som hvis du havde købt den, men du slipper for risikoen og en hel del bøvl.

Det samme gælder for dit it-udstyr. Hvis du ikke er parat til at investere i teknologi med garanteret stort værdifald, kan du lease. Men løber du gerne risikoen og anskaffer de ressourcer, der passer perfekt til dine behov de næste tre år, og sørger du samtidig for at hardwaren er optimalt suppleret med de rette værktøjer, er det helt klart den billigste løsning at købe.

Hvornår lejer du ”bilen”?

Hvis du er på ferie og lejer en bil, eller din bil er på værksted, betaler du i sagens natur en høj pris pr. dag for en lejebil. Det hænger selvfølgelig sammen med, at du er med til at betale for den risiko, biludlejningsfirmaet løber, når de lejer bilen ud. De ved jo ikke, om bilen kan bilen lejes ud hver dag, og det er en kendt sag, at udlejningsbiler lever en hård tilværelse og bliver slidt hurtigere end vores egen bil.

Det er fuldstændig det samme, når du arbejder i skyen: Du slipper ikke for at betale for, at der er andre, der tager ansvaret for slid, fuld fleksibilitet og tilgængelighed – heller ikke, når det drejer sig om dine it-ressourcer.

Hvornår skal du leje, og hvornår skal du eje?

Når du har kendte workloads, du skal drive i mange år, er det bedst og billigst for dig at have udstyret stående selv. Ligesom når du køber en bil, fordi du ved, du skal køre 80 kilometer til og fra arbejde hver dag de næste mange år.

Hvis du derimod har planer om et udviklingsprojekt, som du ikke med sikkerhed ved hvornår – og om overhovedet – skal køre, er der fornuft i at gå i skyen. Dagsprisen er højere, men du står ikke med dyr, unødvendig kapacitet, hvis projektet ikke bliver til noget.

Et andet tilfælde, hvor skyen giver rigtig god mening, er i forhold til investeringen i datacenter #2 og #3. Her kan du for en beskeden økonomi have en kopi af dine data liggende i skyen, og hvis datacenter #1 ryger ned, kan du køre videre på kapacitet pr. time på datacenter #2 i skyen. Det er selvfølgelig en dyr løsning, men netop her vil man typisk gerne betale en del for at køre hurtigt videre. Og løsningen er stadig billigere end at etablere og drive et fysisk datacenter #2, som du reelt kun bruger, hvis uheldet er ude.

Hvornår skal du vælge en hybridløsning?

Det skal du, når du har brug for happy hour på serverkapacitet i forbindelse med peak-perioder – for eksempel hvis du holder Black Friday eller sælger billetter til Metallica-koncerter. Her kan du deploye dine applikationer i god tid i skyen og køre dem derude, til købefeberen er drevet over. Og hvis du ikke driver e-handel, er der også mindre panik-agtige scenarier, hvor du med fordel kan arbejde med sky-ressourcer – for eksempel når årsregnskaberne skal udarbejdes eller I har brug for at arbejde med en stor mængde business intelligence i systemerne på kort tid.

Så når du i peak-perioder binder din on-site infrastruktur sammen med muligheden for maksimal fleksibilitet i skyens ressourcer (for eksempel IBM SoftLayer eller Amazon Web Services), får du en virkelig anvendelig og særdeles økonomisk fornuftig hybridløsning. Og når du arbejder med en hybridløsning, kan du endda presse dit hjemmeboende udstyr hårdere, udnytte det bedre og konstant gå tæt på grænsen, fordi du altid med kort varsel kan supplere med ressourcer fra skyen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>