Hack: Inaktiv Rejsekort-feature tillader check ind trods flere kontaktløse kort i pungen

Måske du også har oplevet, at det er uladsiggørligt at checke ind ved at holde tegnebogen med rejsekortet op til standeren. Det behøver som sådan ikke være fordi, hverken kort eller stander fejler noget. Forklaringen kan være, at der også er eksempelvis et adgangskort i tegnebogen, der anvender den MiFare-teknologi, som også rejsekortet bygger på. Og er det tilfældet, melder standeren fejl.

Det var den private rejsekort-udvikler, Casper Bang, træt af, og han har derfor undersøgt en feature i MiFare-teknologien, som gør det muligt for systemet at håndtere flere kontaktløse kort i radiofeltet. Han har tidligere gjort sig bemærket i rejsekort-sammenhæng ved på eget initiativ at udvikle en app, der gør det muligt at kommunikere med netop MiFare-chippen i Rejsekortet via mobiltelefoner med NFC-chip fra NXP.

Læs også: Kort-hacker indgår officielt samarbejde med Rejsekort A/S

»Dette irriterede mig, fordi jeg (og mange andre) går rundt med andre Mifare-kort som f.eks. medarbejder-/adgangskort i deres pung,« skriver Casper Bang i en mail.

I MiFare er der en feature, som Casper Bang kalder ‘anti-collision’, og som er defineret ifølge Mifare-standarden (ISO 14443A). Den gør det muligt at håndtere flere kort i radiofeltet ved fx en stander. Casper Bang har lagt en lille video på Youtube, som kan ses under artiklen, hvor han demonstrerer anti-collision i MiFare.

Anti-collision fungerer ved, at alle kort udsender sit serienummer, når det kommer ind i feltet ved standeren, forklarer Casper Bang. Rejsekort-læseren kan herefter kommunikere med kortene et ad gangen via serienummeret.

I den forbindelse stiller Casper Bang sig uforstående overfor, at andre kort med MiFare-chip på den måde er en showstopper i forhold til check ind (og ud), som det i dag er tilfældet.

»… som kunde/bruger kunne det være rart ikke at skulle passe på med at blande diverse kort i sin pung/taske – det er jo bare en teknisk implementationsdetalje, at begge benytter Mifare,« skriver han.

Casper Bang tilføjer, at et argument for ikke at aktivere featuren med anti-collision i rejsekort-systemet kunne være, at der kan opstå et problem i forhold til, hvilket kort der skal checkes ind, hvis pungen indeholder flere rejsekort. Og at det kan være en del af forklaringen på, hvor slet ingen kort bliver checket ind, hvis der registreres flere kort med MiFare.

Læs også: Sådan opdagede pendler problemet med rejsekortets ‘NFC-parathed’

»Jeg ville måske nok personligt have foretrukket at alle kort i feltet bliver checket ind og så ladet standeren bippe en gang for antal kort og skrive antallet på displayet – det ville også gøre det hurtigere at checke flere ind samtidigt (én arbejdsgang),« skriver Casper Bang.

Adm. direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten fortæller, at det er et bevidst fravalg, når Rejsekort-systemet ikke understøtter flere MiFare-kort i standerens radiofelt. Bjørn Wahlsten har undersøgt sagen nærmere og oplyser via mail til Version2:

»Det er rigtigt, at det er teknisk muligt at afgøre, om et givet kort i kortlæserens læsefelt er et rejsekort eller ej. Vi bruger den mulighed til at give en specifik fejlmeddelelse i det tilfælde der vises et kort, som ikke er et rejsekort.«

Bjørn Wahlsten oplyser endvidere, at det er teknisk nødvendigt at læse informationer på kortet udover kortets serienummer for at afgøre, hvorvidt kortet er et rejsekort eller ej. Og dermed kommer der til at gå for lang tid med at vurdere, hvilke kort der holdes op mod standeren.

»Hvis der er flere kort til stede i læsefeltet er det så nødvendigt at læse igennem dem alle for at afgøre, hvilket eller hvilke som er rejsekort. Dette ville medføre en længere transaktionstid – og dermed en større risiko for, at kunden når at fjerne sit kort inden operationen er færdig,« står der i mailen fra Wahlsten, som fortsætter:

Læs også: Privat person udvikler Android-app, der afkoder data direkte fra dit rejsekort

»I den situation vil kortlæseren give en fejlmeddelelse til kunden, men ved enhver anden fejlsituation skaber det en usikkerhed hos kunden om udstyret fungerer korrekt. Det er baggrunden for at vi har valgt at afvise operationen helt, hvis der er flere kontaktløse kort i læsefeltet på en gang.«

Derudover vil det også skabe forvirring hos kunden i de situationer, hvor der er flere rejsekort i pungen ad gangen, lyder det i svaret fra Rejsekort A/S.

»For det specielle tilfælde, hvor der er flere rejsekort i læsefeltet på en gang, har vi desuden fundet, at det var bedst for kunden, at funktionen var 100 procent forudsigelig. Vi kan ikke være sikre på, at en kunde, som har f.eks. flere rejsekort i tegnebogen, virkelig ønsker at checke alle sine rejsekort ind. Den situation vil i mange tilfælde også optræde, hvor kunden har flere rejsekort til forskellig anvendelse. F.eks. ét til rejse i forbindelse med arbejde og ét til privat brug.«

Casper Bang har lavet følgende korte demonstrationsvideo, hvor to MiFare-kort bliver registreret af en læser. Han har også skrevet et blogindlæg om udviklingen af en C#-driver til læseren, ER301.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>