Havarikommission: Hvorfor begik pilot på Virgin-rumfly en så mærkværdig ‘fejl’?

Opklaringen af Virgin Galactic-testflyets ulykke roterer om et centralt spørgsmål: Hvorfor udløste en erfaren testpilot halepartiet for tidligt på det testfly, han har fløjet ni gange tidligere?

Spørgsmålet melder sig hos efterforskerne, efter at Virgin SpaceShipTwo – et bud på fremtidens rumfærge for betalende passagerer – gik fra en lovende testflyvning til at være ude af kontrol og på vej ned mod jorden, få sekunder efter at det havde sluppet moderskibet WhiteKnightOne. Det skriver Reuters.

Læs også: Halerors-manøvre fik Virgin-rumskib til at brække i stykker

Kaptajn Pete Siebold, 43, der sprang ud i faldskærm, overlevede styrtet, men ligger stadig på hospitalet og er derfor ikke klar til at blive afhørt. Han kan ellers måske kaste lys over, hvorfor andenpilot Mike Alsbury, 39, der mistede livet i ulykken, udløste det famøse haleparti så tidligt, at det røg af og sendte testflyet durk mod jorden.

Det var Alsbury, der havde til opgave at vente, til rumskibet havde nået en særlige højde og fart på 1,4 gange lydens hastighed, før halepartiet skulle afsikres. Derefter skulle halepartiet pivotere op i en position, der ville sænke farten på testskibet på samme måde som fjerene på en badmintonbold, skriver Reuters.

Læs også: Sådan ser en rumtur ud med Virgins Spaceshiptwo

I stedet blev håndtaget trukket ni sekunder inde i en 20 sekunders periode, hvor den kontroversielle lattergasmotor kørte for fuldt drøn. En efterfølgende kommando, der skulle få halepartiet til at pivotere, blev aldrig givet med det resultat, vi kender, til følge, måske fordi halepartiet vristede sig løs allerede få sekunder efter afsikringen. Det viser omfattende telemetri- og sensordata, der er opsamlet fra testflyet.

Andenstyrmand Mike Alsburys centrale rolle i ulykken har fået opklaringsholdet til at indkalde en human factor-ekspert, der startende mandag skulle undersøge cockpit-indretningen, checkliste-design, træning og diverse andre operationelle procedurer.

Den amerikanske havarikommission, National Transportation Safety Board, der står for opklaringen, bebuder en indledende opklaringsrapport klar om 10 dage.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>