Her er containeren, som ebola-smittede danskere skal evakueres i

Fire styk 20 fods-containere skal fungere som transportform for ebola-smittede danskere, der skal fragtes hjem med fly.

Flyvestation Aalborg har netop færdigprøvet en ny type topsikrede containere, der kan isolere ebola-smittede patienter fra omverdenen, samtidig med at plejepersoner kan flyve sammen med patienterne i de velafprøvede Hercules C130J-transportfly. Jean Michel Ferrieux er speciallæge og vil blive sendt med ud på de flyvninger med ebola-smittede:

»Man kan med containerne isolere de smittede fra takeoff om bord på flyet, til patienterne ligger på en af de topsikrede afdelinger på enten Skejby eller Hvidovre,« siger Jean Michel Ferrieux.

Aarhus Universitetshospital i Skejby og Hvidovre Sygehus er de to eneste steder i landet, hvor man lige nu har bygget specialafdelinger til håndtering af ebola-patienter. Her er både ventilationssystem og sluseanordninger designet til at holde eventuelt smittede patienter sikre.

Flyvevåbnet har i alt fire containere til rådighed, men hver flyvning kræver to containere. Her vil den ene være forbeholdt den smittede patient, mens den anden er forbeholdt plejepersonale og læger, der også kan isoleres om nødvendigt. Hver container er samtidig bygget sådan, at man skal gennem luftsluser, før man kan komme tæt på patienten. Der er her, personalet påfører sig beskyttelsesudstyr.

Samtidig sørger filtre for, at containerne ikke sender partikler ud, selv om ebola-smitten ikke er luftbåren.

»På den måde sørger vi for, at hele processen er lukket. Det giver både en sikkerhed for patienten, men ikke mindst for det personale, som også sætter livet på spil, når de skal behandle denne type patienter,« fortæller Jean Michel Ferrieux.

Båre bygget som telte

Når Hercules-flyet lander, og den smittede patient skal fragtes til enten Skejby eller Hvidovre, foregår det med en særlig båre, der er bygget som et slags telt. Den kan isolere patienten fra omverdenen og bringe den smittede sikkert frem til et af hospitalerne.

»Vi føler os derfor ret sikre på, at vi mod stor sandsynlighed undgår at sprede en eventuel Ebola-virus til den øvrige befolkning. Ej heller til plejepersonalet,« tilføjer Jean Michel Ferrieux.

Container-modulerne skal kunne klargøres og sendes af sted på 48 timer. Flyvninger til Vestafrika, der lige nu er hårdest ramt af ebola-virussen, tager typisk 15 timer hver vej.

»Derfor vil det jo være en langsommelig proces. Men vi er omvendt sikre på, at det bliver gjort ordentligt, hvis danske nødhjælpsarbejdere og lignende skal fragtes hjem sikkert og med mindst mulig risiko for videre smitte,« siger speciallægen.

For nylig kom det frem, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er klar til at bidrage yderligere til Danmarks kamp mod ebola. Indtil videre har kongeriget afsat godt 75 millioner kroner til behandling af virussen. Det beløb er statsministeren klar til at øge med 115 millioner kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>