Ny metode sporer, om forurenet vand stammer fra fracking

Et hold af amerikanske og franske forskere hævder at have udviklet et værktøj til at bestemme, om miljøforurening er sket som følge af hydraulisk frakturering, eller såkaldt fracking, der bruges til at hente skifergas og -olie op af undergrunden. Det skriver miljøbloggen Think Progress.

Forskerne har offentliggjort deres resultater i det videnskabelige tidsskrift Environmental Science & Technology. Metoden er specifikt møntet på at spore de miljømæssige konsekvenser af fracking-industrien, hvilket ellers har været nærmest umuligt, da indholdet af den særlige fracking-væske mange steder er beskyttet som en forretningshemmelighed.

Fracking foregår ved at sende store mængder vand blandet med sand og ofte kemikalier ned i en dyb boring under højt tryk. På den måde river det berigede vandet revner i undergrundens bjergarter, typisk skifer, hvor olie og methangas ligger forseglet i små lommer.

Spildevandet skal igennem rensestationer, men studier har tidligere vist, at selv den behandling ikke nødvendigvis gør vandet sikkert at bruge som drikkevand.

Med forskernes nye metode behøver man ikke længere kende indholdet af fracking-væsken for at konstatere, om vand er blevet forurenet af fracking.

Ved i stedet at holde øje med grundstofferne bor og lithium, der forekommer naturligt i skifer-bjergarter, får fracking-væsken nemlig et kemisk fingeraftryk, der ikke ligner noget andet forurenet vand.

Og det giver miljømyndighederne en mulighed for at konfrontere fracking-industrien med, at netop deres handlinger er skyld i en aktuel forurening.

»Mange fracking-operationer i dag sker i områder, hvor der i 20 eller 30 år har været konventionelle olie- og gasboringer. Når der så detekteres en forurening, kan fracking-firmaerne sige: ‘Det er ikke os – det er arven fra 30 års tidligere operationer i området’. Nu har vi værktøjerne til at efterprøve, om det er rigtigt,« siger geokemiker Avner Vengosh fra Duke University til Think Progress.

Ifølge en rapport fra miljøorganisationen Environment America producerer den udskældte industri hvert år mere end 1.000 milliarder liter spildevand i USA alene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>