Avis: Enhedslisten og SF får ikke forlænget afgiftsfritagelse for elbiler

Det er leflen for ‘gøre røre borgerne’ at tage sådanne 10% færdige koncepter i praktisk brug. Meget fint med forskning og muligvis et mindre antal testbiler til fx DTU og måske et par firmaer.

Den nugældende ordning er jo i praksis et 180% (+ moms ?) statstilskud og det har ingen fornuft – hverken økonomisk eller for klimaet.

I det hele taget er biler jo ikke Danmarks spidskompetance og vil pga. af landets størrelse aldrig blive det. Så alt taler for, at vi bruger landets kræfter på andre teknologier eller evt. på enkelte klimavenlige teknologier, som kan forbedre økonomien i transportmidler.
Men vi skal holde os fra tomme demonstrationer for politikere og den mindre økonomi-forstående del af befolkningen af noget, der aldrig bliver en holdbar løsning.

Det er også helt ude i hampen at forsøge at oplade biler for at forbruge overskudsstrøm, når der ikke findes elbiler der er bare 10% markedsklare. Det er ikke muligt, at bygge et stort landsdækkende system op udelukkende på en kæde af teknologi, hvor det hele ramler økonomisk bare et enkelt led fejler – teknisk eller økonomisk.

Det er tåbelig jubeloptimisme.

Det er grundforskning i klimavenlig teknologi og udvikling af økonomiske produktionsmåder og drift af sådan teknologi, der har en chance for at bidrage til at mindske vore indlysende klimaproblemer.
Det er ikke glimmer og alt for dyre enheder blot fordi det kan ses og røres af stemmekvæget.

Nogen vil måske sige, at prisen først falder, når der kommer større omsætning af elbiler. Men netop ved bilproduktion er Danmarks bidrag til omsætningen helt uden betydning for den samlede volumen.

Danmark har fået succes på områder, hvor vi har været rettidigt ude med teknologi i den rette niche – cementfabrikker, insulin, høreapparater, måske vindmøller, andelsbevægelsen. Eller enkelte har afventet at markedet var modent og udviklingen havde en rimelig sikker retning og så tilført dygtighed, nøjagtighed, arbejdsomhed og effektivitet – fx Mærsk Container Line.

Ingen kan klare sig ved at skyde med spredehagl, bare fordi en hoben lalle-borgere peger på et muligt bytte langt udenfor enhver fornuftig rækkevidde.

Hvis det ikke kan klare sig på markedet, så bevilg gerne forskningsmidler til lovende teknologier, men bestemt ikke til folk, som bare synes en Tesla kunne være ‘fed’ at køre.

Lars :)

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>