Lederevner er medfødt – men øv dig

Det er aldrig for tidligt at begynde at uddanne sig til leder. Du kan for eksempel blive tropleder i spejderkorpset, formand for studenterforeningen eller bestyrelsesmedlem i andelsboligforeningen og gøre dig dine erfaringer med at lede andre mennesker.

For det er de menneskelige egenskaber, der er altafgørende, hvis du vil være chef, lyder det fra Helle Bruun Madsen, ledelsesrådgiver hos Lederne.

Første skridt til en lederkarriere begynder på Jobfinder.

»Du skal have en vis udadvendthed og have lyst til at have med mennesker at gøre. Det første lederjob er typisk noget, hvor du skal lede noget personale. Så evnen og lysten til at kommunikere og håndtere konflikter og kriser er vigtig, ligeså at man ikke bare putter sig, når det brænder på,« siger Helle Bruun Madsen.

Og jo, der vil garanteret være nogle budgetter, der skal lægges og nogle regneark, der skal udfyldes, men det kan læres. Derimod er de menneskelige egenskaber i vid udstrækning noget, man er født med, hvis man spørger Lederne.

Orker du ikke mennesker, så glem det

»Ofte vil det første lederjob være en kombination af noget administrativt og noget personaleledelse. Det administrative er noget, man kan lære, ledelse kan du have i dig og træne. Har du ikke evnen til at have med mennesker at gøre, så glem det,« understreger Helle Bruun Madsen.

Og du behøver ikke instinktivt at kaste dig over en cand.merc.-uddannelse eller en HD i den tro, at det åbner døren til lederjobbet. Det er ikke naturgivent overhovedet, at der automatisk følger en cheftitel i kølvandet på titlen.

»Det ligger måske mere i nogles selvforståelse – at når man har taget en cand.­merc., føler man, man skal blive leder. En ingeniør eller jurist eksempelvis kan blive lige så gode ledere,« siger Helle Bruun Madsen.

Sådan bliver du leder

Første skridt
Det er ikke nok at have lysten, du skal også have evnerne til at være leder. Vær afklaret med, hvad der kræves, og lær dine styrker og svagheder at kende. Du skal være god til at træffe beslutninger, og du skal kunne fyre en kollega ansigt til ansigt.

Levér resultater
Et af de første skridt på vejen mod leder­jobbet er helt basalt at præstere godt. IDAs undersøgelser viser, at 60 procent af deres ledere har fået deres første lederjob i den virksomhed, de arbejdede for i forvejen.

Tag ansvar
Signalér tydeligt over for din leder og dine omgivelser, at du er klar til at tage ansvar. Og gå forrest, når der er mulighed for det. Men hav også i tankerne, hvad du konkret bliver målt på – brug din tid på de rigtige ting.

Fortæl om dine successer
Gør opmærksom på dine succeser, både til MUS-samtalen og på LinkedIn eller Facebook. Undersøgelser viser, at eksponering faktisk er vigtigere end resultater. Det nytter ikke at være Danmarks bedste inge­niør, hvis det er Danmarks bedst bevarede hemmelighed.

Netværk, netværk, netværk
Sørg for at skabe relationer på kryds og tværs i den virksomhed, du er ansat i. Lær så mange medarbejdere i så mange forskellige afdelinger at kende som muligt, høj som lav. Netværk er guld værd, hvis du drømmer om at blive forfremmet. Deltag i sommerfesten og vær med til at arrangere julefrokosten.

Prøv dig selv af
Test dine lederevner af i en mindre skala, gerne så tidligt som muligt. Meld dig som frivillig i en forening, bliv bestyrelsesmedlem i din boligforening eller gør en indsats i forældregruppen i dit barns institution. Det er alt sammen noget, som kan hjælpe dig med at få ledelse og kommunikation ind under huden.

Lær sproget
Tilegn dig lederrollens stammesprog. Hvis du vil være leder, skal du også tale som én. Øv dig på, hvad du vil svare på, når din leder spørger dig, hvad du forstår ved god ledelse? Og hvordan du motiverer folk? Eller hvordan du har tænkt dig at implementere den nye strategi?
Kilder: Lederne og Kim Knudsen, ledelsesrådgiver i IDA

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>