Blog: Forslag til bogens struktur

Kære alle,
Jeg har fået mange gode kommentarer og tilbud om at være med i skriveprocessen. Det er jeg utrolig glad for. Som jeg tidligere har skrevet, vil jeg i denne uge – jeg når det lige – komme med mit første bud på, hvordan bogen struktur kan se ud. Jeg er fortsat åben over for forslag til ændringer i strukturen. I forhold til prioriteringen af elementerne i bogen, så vil jeg gå mere i clinch med de, der ønsker en anden prioritering. Både for at se, om det kan integreres i den struktur, jeg når frem til eller det skal berige bogen i form af et horisontalt ekstra kapitel. Jeg vil i næste uge begynde at skabe mere forpligtende skrivekontakter.

Kapitel 1 Bogens målgruppe.
o HA studerende.
o Cand. merc. studerende.

I forhold til målgruppen, som i første omgang vil være HA studerende, så er det vigtigt for mig, at det er den erhvervsøkonomisk viden, der skal understøttes med it.

Kapitel 2 It valg.
o Proprietære systemer.
o Open Source systemer.

Jeg synes ofte, at jeg ser det som nærmest et religiøst spørgsmål. Sådan har jeg det ikke. Jeg bruger gerne Open Source og kvaliteten er ofte høj. Jeg anvender også gerne proprietære systemer. Inden for det erhvervsøkonomiske område er Excel eksempelvis ikke til at komme uden om. Open Source har jeg også oplevet, som et mantra der fik kunder og udviklere i nettet, men pludselig skiftede strategien og væk var det fantastiske community og væk var centrale faciliteter i deres ”Open Source” version.

Kapitel 3 Data.
o Erhvervsøkonomiske data.
o Erhvervsøkonomiske problemstillinger.
o Strategiske mål med data.
o Data karakteristik.

Data og ikke mindst kvaliteten af data er meget centralt for mig fordi jeg synes det giver nogle fantastiske metodiske implikationer, som er spændende at arbejde med. Teoretiske modeller kræver data i den rigtige struktur, kvalitet og mængde, men vi ved, at det ofte er utopiske krav at stille. Dropper vi så beslutningsmodellerne? Foreslår vi nye data? Kommunikerer vi konsekvensen af vores beslutningsmodel når data er inkonsistente?

Kapitel 4 It arkitektur som strategisk fundament.

Her har jeg ladet mig inspirere af bogen: Enterpirse Architecture as Strategy, Jeanne W. Ross mfl, Harvard Business´Press, 2006.
Første kapitel omfatte: “To Execute Your Strategy, First Build Your Foundation”

Kapitel 5 Proces modellering.
o Dokument flow.
o System flow.

Jeg synes, at det er gode værktøjer til at understøtte den mere metodiske analyse af eksempelvis en virksomheds centrale processer.

Kapitel 6 Relationel database.
o Overblik over og udviklingen af den relationelle database.
o Hvem bruger en relationel database?
 Brugertyper.
 Rettigheder.
o Hvad er et RDBMS?
o Den relationelle database model.
o SQL.
o Normalisering

Det forventer jeg bliver et centralt kapitel i bogen. Jeg forventer også, at der her kommer flere horisontale bud på dette kapitel. Jeg forventer at anvende MySQL i min eksemplificering, men jeg forventer også mange andre tilgange hertil.
Det bliver et kapitel, hvor der også bliver udarbejdet små film læseren kan anvende. Lige fra, hvordan læseren kan installere databasen til, hvordan SQL kommando virker.

Kapitel 7 E/R diagrammering
o Relationer
o Roller
o Kardinalitet Endnu et centralt kapitel i bogen. Her får de studerende efter min overbevisning et fantastisk værktøj til at implementere en teori i en relationel database. Igen skal der udvikles undervisningsfilm.

Kapitel 8 Udvikling af software løsninger
o Prototyping
o RAD
o Programmering
o Server løsninger
o Cloud løsninger
o ….
o ….

Det er for mig en naturlig afslutning på den relationelle database og E/R diagrammering. Nu har vi anvendt vores erhvervsøkonomiske teori og dokumenteret teorien i tabeller og relationer. Hvordan kommer vi så skridtet videre og udvikler en konkret løsning. Mit simple bidrag er at anvende Rapid Development Software til at udvikle prototyper eller mere eller mindre færdige applikationer. Jeg har anvendt www.Wavemaker.com. Her er jeg sikker på, at der kan komme mange parallelle kapitler.

Kapitel 9 Rapportering
o Excel
o Rapportgenerator
o …
o …

Hvilke muligheder er der for at rapportere på de data virksomheden opsamler? Her er jeg ikke ude efter en BI løsning, men mere en én til én løsning mellem de data der er registreret og en rapport på disse data.

Kapitel 10 Centrale datakilder
o ERP
o CMS
o …
o …

ERP skal selvfølgelig have den store tur både de gode ting, der er ved at en virksomhed benytter et ERP system, men også de problematiske ting ved ERP systemer. Eller måske mere korrekt implementeringen af ERP systemer. Der er også udfordringer i forhold til ERP systemer både i forhold til gamle systemer uden opgraderingsmuligheder og ERP systemer der er uhensigtsmæssigt implementeret.
Selvfølgelig skal kapitlet indeholde elementer om, hvordan et ERP system understøtter almindelig daglig drift med at oprette kunder sælge en vare sende en faktura osv., men jeg er også meget interesseret i, hvordan det er muligt at anvende et ERP system, så det ikke kun varetager daglig drift, men også bliver et aktiv i at kunne generere kvalificerede data til komplekse erhvervsøkonomiske modeller.

Kapitel 11 Business Intelligence
o Data Warehouse
o ETL
o OLAP
o Datavisualisering

Med hensyn til DWH, så er mit ønske at udvide de studerendes måde at tænke beslutningsorienterede løsninger på. Inden for mange erhvervsøkonomiske områder findes der typisk flere forskellige modeller, der dækker de samme problemstillinger. De trækker også på de samme data, men i beregningslogikken er der alligevel en forskel der gør, at to forskellige modeller kan signalere to vidt forskellige beslutninger. Begge modeller er teoretiske korrekte, men forudsætningerne for modellerne kan være forskellige, så det bliver en ledelsesopgave at gå ind og træffe den, forhåbentlig, rigtige beslutning. Denne kompleksitet vil jeg gerne afspejle i et DWH. I forbindelse med ETL processerne har jeg selv arbejdet med Pentaho’s PDI. Der findes en gratis version på kettle.pentaho.org. Jeg ved, at mange fravælger et grafisk miljø og selv skriver den nødvendige kode til at ud- og indlæse data. Det kunne være interessant med fordele og ulemper i forhold hertil.
Data skal igen kunne præsenteres og her er jeg meget i tvivl om OLAP skal introduceres eller det skal blive på et Excel pivot niveau. Jeg forestiller mig også, at der skal arbejdes med datavisualisering.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>