Blog: Moving to the Cloud ?

Jeg har igennem de sidste 5 år rådgivet en del virksomheder omkring brugen af cloud services, herunder navnlig Software as a Service(SaaS) ydelser som mail, dokumenthåndtering, instant messaging, CRM m.m. En del virksomheder begynder nu at gå skridtet videre og spørger ind til mulighederne for at bruge flere cloud services – f.eks. infrastructure as a Service (IaaS) og Platform as a Service (PaaS). Det er jo langtfra alle applikationer der kan abonneres på som en SaaS ydelse og f.eks. har mange virksomheder løn – og økonomisystemer, der ikke er klar til at blive konverteret til een SaaS app.

Det er selvfølgelig muligt at tilgå virksomhedens forskellige services på forskellig vis og mange lever da også fint med “hybride” løsninger hvor diverse cloud applikationer sameksisterer med virksomhedens øvrige applikationer, hvad enten de afvikles i virksomhedens eget datacenter eller hos en hosting partner.

Set ud fra en økonomisk vinkel kan det dog i nogle tilfælde være svært at splitte aftaler med driftsleverandører og hostere op, da det f.eks. er de færreste hostingleverandører der er vilde med at kunden f.eks. flytter mail ud af datacenteret og beder om en reduction på de løbende hostingudgifter. Måske har leverandøren brugt en en del ressourcer på at skrue en god “pakke” løsning sammen med f.eks. Remote Desktop adgang til en række standard applikationer og servere. F.eks. Office pakken, mail, filserver og økonomisystem.

Navnlig økonomisystemerne er lidt af een udfordring i DK. Mange bruger forsat ældre versioner af C5, Navision og Axapta eller tilsvarende og er nok nået til at få serverne virtualiseret, men har ikke noget ønske om at kaste sig ud i een dyr opgradering af en applikation som de måske har fået tilrettet individuelt igennem mange år.

Ønsket om at få samlet driften er dog tilstede hos mange og jeg vil i et par opfølgende indlæg beskrive spørgsmål og svar til een typisk dansk virksomhed med 15 brugere, der ønskede en vurdering af om det både var teknisk muligt og økonomisk forsvarligt at flytte fra 2 hostingpartnere til en public cloud udbyder.

Samtidig vil jeg gerne høre fra læsere, der har konkrete erfaringer med at flytte virksomhedens applikationer fra eget driftscenter eller hosting partnere til public cloud leverandører som f.eks. Google, Microsoft og Amazon – holdt økonomiberegningerne og levede teknik og hastighed op til forventningerne ?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>