Fjernstyret pingvin-kopi kommer helt tæt på dyrene

Hvis man virkelig vil vide noget om vilde dyr, skal man helt tæt på. Men så kan man også nemt komme til at forstyrre og stresse dyrene, så de slet ikke opfører sig, som de normalt ville gøre – og så er man lige vidt.

Det problem har en international gruppe af forskere nu forsøgt at løse ved hjælp af fjernstyrede biler. Det viser sig nemlig, at de terrængående biler kan komme ganske tæt på dyr som kejserpingviner, kongepingviner og søelefanter uden at skræmme dem.

For at måle stressniveauet blev 34 kongepingviner fra en koloni på øen Possession tæt på Antarktis forsynet med udstyr, der løbende målte og videresendte pingvinernes hjerterytme. Hurtigere puls er nemlig en indikation på stress. Samtidig blev pingvinerne optaget på video.


Pingvingerne følte sig ikke generet af den fjernstyrede bil forklædt som pingvinunge. De blev nærmere bare nysgerrige. (Foto: Le Maho et. al.)

Det viste sig, at mennesker gav meget mere stress end de fjernstyrede biler. Pingvinernes puls steg langt mere, når der var mennesker i nærheden, end når pingvinerne blot fik besøg af et lille køretøj, skriver forskerne i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature Methods.

Forklædt som pingvinunge

Tilstedeværelsen af mennesker fik også pingvinerne til at flytte sig meget mere rundt, og i visse tilfælde begyndte de endda at slås. Samme mønster viste sig, da forskerne undersøgte reaktionerne hos 158 kejserpingviner på det antarktiske fastland.

Når det var en fjernstyret bil, der nærmere sig, reagerede langt de fleste pingviner bare med ligegyldighed eller nysgerrighed. Forskerne fandt også ud af, at pingvinerne var endnu mere afslappede, hvis bilen var forklædt som pingvinunge. Så begynder både voksne og unge pingviner endda at kommunikere med pingvinbilen med lyde.

I et lille eksperiment prøvede forskerne også at lade fjernstyrede biler nærme sig søelefanter. Søelefanter reagerer normalt ret voldsomt, hvis man forsøger at nærme sig – især hvis man kommer bagfra – men de var komplet ligeglade med de små biler.

Forskningsresultatet er specielt vigtigt i forhold til at kunne identificere dyr, der er mærket med en lille chip, en såkaldt PIT (Passive Integrated Transponder).

Signalet fra sådan en chip rækker kun omkring 60 centimeter, så man skal ret tæt på dyret. Med en chiplæser monteret på en fjernstyret bil forstyrrer man ikke dyrene mere end højst nødvendigt, når chippen skal aflæses, så man for eksempel kan blive klogere på dyrets migrationsmønster.

At søelefanter er fløjtende ligeglade med den fjernstyrede bil fremgår tydeligt af denne video fra forskerne:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>