Se, hvilke folk virksomhederne er på udkig efter

Nordea: Hverdagsløsninger til fem millioner kunder

Et job i en bank er måske ikke det første, der falder ingeniørstuderende ind, men Nordens største bank, Nordea, har faktisk rigtigt mange ingeniører ansat.

»De studerende ved godt, hvad Nordea er, og undrer sig derfor over, hvad vi laver på de her jobmesser. Det har i hvert fald været reaktionerne indtil nu. Vi har været i Lund og i Stockholm, og der har flere spurgt, om vi er der for at tilbyde billige studielån,« lyder det fra Kirsten Nielsen, ansvarlig for Nordeas graduate-program i Capital Markets IT.

Vil du klædes på til jobjagten? Tjek Jobfinder.

På Jobtræf Aarhus er hun på udkig efter hovedsageligt kvikke softwareingeniører og i mindre grad elektronik­ingeniører og svagstrøms­ingeniører, der kan udtænke og implementere bankens it-løsninger.

»Vi har drift og en del udvikling selv, men det, vi har brug for ingeniører til, er at udtænke it-løsningerne og i nogen grad være med til at kode dem. Det vigtigste er nogle, der kan udtænke løsningerne og gennemskue, hvordan de hænger sammen, og hvordan de kan skaleres, når man skal rulle de her løsninger ud til fem millioner kunder.«

Ligesom en arkitekt
Vil man blive en del af Nordeas toårige graduate-program, er det vigtigste, at man tænder på logisk tænkning, understreger Kirsten Nielsen.

»Det vigtigste er måden at tænke på. Jeg kommer selv fra it-verdenen, og jeg ser en kæmpestor forskel på dem, der kommer fra it, matematik og logisk tænkning og så dem, der ikke gør. Det, der tænder os, er logikken. Man skal brænde for problemløsning.«

Til gengæld kan man måske blive dén ingeniør, der udtænker den næste MobilePay eller Swipp-løsning.

»På samme måde som arkitekter kan gå rundt i bybilledet og se deres værker, kan vores ingeniører jo se deres produkter blive brugt hver eneste dag,« lokker Kirsten Nielsen.

TERMA: Mere end bare elektronik

Radarsystemer, selvbeskyttelsesudstyr til militærfly, kommando- og kontrolsystemer til flådefartøjer. Mange af Termas produkter lugter langt væk af tung elektronik i G.I. Joe-klassen, men rent faktisk har HR-manager Jan Klinker de sidste par år brugt en del krudt på at fortælle omverdenen, at softwareudvikling efterhånden er lige så vigtig en inge­niørdisciplin for Terma som mekanik og elektronik.

Af samme årsag supplerer den 65 år gamle virksomhed med hovedkvarter i Lystrup i stigende grad den traditionelle elektronikingeniør­besætning med dataloger og produktionsingeniører.

»Lidt forsimplet sagt kan vi godt lide mekanikinge­niører, der samtidig har lidt begreb om elektronik og elektronikingeniører med flair for it. For software fylder mere og mere. Og så har vi også nogle områder, hvor der er en del produktionsplanlægning inde over for at få denne komplekse kæde af processer til at spille sammen.«

Nye ansigter skal ind
Terma bruger primært jobmesser som brandingplatform, men i år deltager virksomheden også på Jobtræf Aarhus for at rekruttere nye ansigter.
»Vi er nu i en situation, hvor vi netto hverver nye folk. Det er her i Lystrup og nok med særlig fokus på softwareudviklere,« siger Jan Klinker, som tilføjer, at Termas afdeling i Grenå udvikler ekstremt spændende kompositmaterialer til flyindustrien.

Han lægger ikke skjul på, at Terma leverer højteknologiske og ofte komplekse løsninger til krævende kunder inden for rumfart, militær og luftfart, som fordrer høj faglighed og ofte et vist niveau af nørderi.

»Det er en smal niche, som vi bevæger os i, og inden for nogle fagområder går vi ekstremt dybt. Men der er også brug for nogen, der kan tænke på tværs.«

Foruden de faste fuldtidsstillinger er Terma også ved at finde egnede kandidater til virksomhedens femmåneders praktikforløb. Det kan være kandidatstuderende inden for både elektronik, mekanik, software og produk­tion, oplyser Jan Klinker.

BIIR: Funktionærens privilegier med konsulentens frihed

Ingen faste arbejdspladser, ingen faste arbejdstider og en tilnærmelsesvist fuldstændig flad ledelsesstruktur.

Jo, hverdagen hos konsulent- og iværksættervirksomheden BIIR fremstår ret så anarkistisk, når man snakker med stifter og direktør Jonas Bojer. Det kan faktisk lyde næsten for godt til at være sandt, men ifølge direktøren for det hele har han såmænd bare prøvet at skabe en virksomhed, han selv kunne tænke sig at arbejde i. Derfor lokker han med seks ugers ferie, kontante bonusser for at leve op til deadlines frem for bare at skrive et par ekstra timer på regningen og bonus for at finde nye medarbejdere – en HR-afdeling er der eksempelvis ikke noget af.

Samtlige BIIR’s nu 85 konsulenter er ansat på funktionær­vilkår, men til gengæld skal de også levere. Levebrødsingeniører kan han ikke bruge til noget.

»Vi søger de allerbedste konsulenter, der gerne vil have trygheden som funktionæransat. Det skal være nogen, der har et drive og vil noget med deres faglighed. Jeg vil hellere have en ingeniør på 95 procent af sin faglige kunnen med drive end en 100 procents ingeniør uden drive,« forklarer Jonas Bojer, der stiftede BIIR i 2008 og i dag har 85 ansatte i Danmark og ti i Ukraine.

Uddanner dimittender til konsulenter
Virksomheden leverer konsulentydelser inden for primært offshore- og energisektoren, og kundelisten omfatter blandt andre tunge drenge som Vestas og Grundfos.

Jonas Bojer erkender gerne, at gennem­snitsalderen for de seneste fem nytilkomne konsulenter ligger over de 50 år, men når BIIR er at finde på Jobtræf Aarhus, er det for at finde og uddanne de klogeste unge hoveder.

»Vi har unge, vi stjæler direkte fra skolen, som kommer til at sidde og knokle med en seniorkonsulent ude hos kunderne. Nogen bliver jo nødt til at uddanne dem,« lyder det fra Jonas Bojer, som ansatte omkring ti nye medarbejdere sidste år og satser på at gøre det samme det kommende år.

Blandt andet har han for nylig ansat to ph.d.’er med viden om en speciel type beregninger. Men også færdigheder inden for stærkstrøm samt kendskab til it-værktøjerne Ansys, Matlab og Rosa kan være adgangsbilletten til livet som fastansat konsulent hos BIIR.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>