Forskere sporer radioaktivt cæsium fra Fukushima ud for USA’s kyst

Amerikanske forskere har fundet spor af radioaktivitet 150 kilometer vest for Eureka, Californien. Prøverne viser, at det er cæsium-134 fra Fukushima-værket, som i 2011 nedsmeltede efter den tsunami, der ramte Japan. Det skriver Woods Hole Oceanographic Institution i en meddelelse.

Ifølge forskerne er det radioaktive materiale blevet ført med af havstrømmene, men det er fundet i meget små mængder.

»Niveauerne er kun sporbare med sofistikeret udstyr, som er i stand til at finde små mængder radioaktivitet,« siger Ken Buesseler, marinebiolog hos Woods Hole Oceanographic Institution, som leder overvågningen.


Forskningsskibet Point Sur sejlede fra Alaska til Californien og indsamlede de prøver, som der er fundet spor af cæsium-134 i. (Foto: Woods Hole Oceanographic Institution)

Mængden af cæsium-134, der er fundet i Stillehavet ud for Californien, er to becquerel per kubikmeter, hvilket forskerne beskriver som værende næsten ingenting.

De skriver, at cæsiumniveauet er langt under, hvor man kan forvente noget målbar risiko for menneskers eller marinlivets sundhed. I drikkevandet skal man finde mere end 1000 gange så meget cæsium, før man rammer den grænse, der er fastsat af de amerikanske miljømyndigheder.

I forvejen findes der cæsium i Stillehavet, men her er der tale om cæsium-137, som stammer fra atomprøvesprængninger i 1950′erne og 1960′erne. Den isotop har en halveringstid på 30 år.

»Vi sporede cæsium-134, hvilket heller ikke opstår naturligt i miljøet, og som har en halveringstid på kun to år. Derfor er den eneste kilde til cesium-134 i Stillehavet i dag fra Fukushima,« siger Ken Buesseler.

Tidligere er der fundet spor fra Fukushima ud for Canadas kyst, og nu er stoffet altså også fundet ud for Californien.

Forskerne modeller kommer frem til forskellige resultater, når de skal udregne, hvor meget cæsium-134 der vil blive fundet langs de amerikanske kyster.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>