Jumbojet letter med kulfiberblade i jetmotoren

Rolls Royce har gennemført den første testflyvning med sine nye letvægtsfanblade, CTi.

Med stadigt stigende brændstofpriser bliver kravene om brændstofbesparende motorer til producenter som Rolls Royce, General Electric og Pratt & Whitney, der laver motorer til verdens største jumbojets, hele tiden skærpet. Og ifølge Rolls Royce udgør testflyvningen med de nye CTi-blade et stort skridt i den rigtige retning.

CTi-fanbladene bliver udviklet til Rolls Royces to nye motortyper, Advance og Ultrafan. Advance-motoren forventes klar til drift i 2020, og ifølge Rolls Royce selv vil den nye motor reducere brændstofforbruget og CO₂-udledningen med 20 procent i forhold til den første generation af producentens Trent-serie af flymotorer.


CTi-bladene var under den første testflyvning installeret i en Trent 1000-motor. Foto: Rolls Royce.

Ultrafan-motoren forventes klar til drift i 2025. Den bliver udstyret med en gearkasse og det såkaldte Variable Pitch Fan System med justerbare vinkler på bladene for mere nøjagtigt afmålt luftgennemstrømning, og den vil ifølge Rolls Royce reducere brændstofforbruget og CO₂-udledningen med 25 procent i forhold til de første Trent-motorer.

Den første generation af Trent-motorer er da også fra 1990. De to nyeste versioner, Trent 1000 og Trent XWB, benyttes i dag i Boeings nye 787 Dreamliner og Airbus’ endnu nyere A350 XWB. Rolls Royce er med serien af Trent-motorer i dag verdens næststørste leverandør af store turbofan-motorer til civil luftfart, kun overgået af General Electric.

De nye CTi-fanblade består af et kompositmateriale af kulfiber og titanium, og de skal, kombineret med en motorbeklædning af samme materiale, reducere totalvægten på fly med 680 kilo, svarende til syv passagerer.

Testflyvningen med de nye fanblade, som foregik i Tucson i Arizona, markerer ifølge Rolls Royce en milepæl i udviklingen af de to nye motortyper. Og ifølge firmaets testpilot, Mark Lewis, gik prøverne godt, og bladene er klar til at blive underkastet mere strabadserende prøver.

De nye Advance- og Ultrafan-motorer skal i fremtiden optages i Rolls Royces Trent-motorserie. Eftersom de to motortyper endnu er under udvikling, var CTi-bladene under den første testflyvning installeret i en Trent 1000-motor på en Boeing 747.


De nye CTi-fanblade består af kulfiber og titanium, og de skal kombineres med en motorbeklædning af samme kompositmateriale. Foto: Rolls Royce.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>