Nu kan skibe simulere katastrofescenarier, mens de er på vandet

Det norske firma Ship Modelling & Simulation Centre (SMSC) har udviklet en ny type af skibssimulering til træning af tilspidsede situationer. I stedet for, at simuleringen foregår på land med opdigtede vind- og vejrforhold, kan den nye teknologi installeres om bord på skibe og inddrage skibets faktiske bevægelser under de givne vejrforhold.

»Simulatortræning gennemføres traditionelt på land. Ved at kunne bruge eget fartøj og eget udstyr bliver træningen så realistisk som muligt,« siger Knut Jarle Lysklett fra SMSC til Teknisk Ukeblad.

Simuleringen foregår, ved at et lærred hænges ned foran vinduerne på broen, som et billede af den konstruerede virkelighed projiceres op på. Kaptajnen skal så forsøge at løse sin virtuelle opgave, mens han bruger skibets faktiske styretøj under de reelle vejrforhold udenfor.

Konkret trækker den nye simulatorteknologi på skibets egne GPS- og gyroskopdata og fodrer dem ind i ét af de otte scenarier, der indtil videre er lagt ind i systemet. På den måde kan træningen foregå, mens skibene er til havs, og det har visse fordele.

Det gør ikke alene træningen mere realistisk, men betyder også, at simuleringen kan foregå, når skibene offshore har ventetid til havs. En anden fordel er, at træningen foregår i rederiets egne skibe med eget udstyr, så kaptajner kan målrette deres færdigheder i præcis den type skibe, de til daglig sejler med.

»Vi har nu udviklet en virtuel verden, som kommunikerer med fartøjets GPS og gyroskop. Det er et værktøj, som gør, at du kan træne nødsituationer realistisk uden risiko. Du får ikke lov til at lægge til ved en faktisk boreplatform i Nordsøen og afkoble thrustere for at træne dig i at bibeholde din position. I stedet kan du træne situationer, du aldrig har kunnet træne før, og du udnytter ægte vind- og vejrforhold,« siger Knut Jarle Lysklett til Teknisk Ukeblad.

SMSC har netop demonstreret teknologien over for interesserede parter fra shippingindustrien, og tilbagemeldingerne var overvejende positive.

»Det kan være interessant for os at se nærmere på. Systemet kan være meget nyttigt og giver gode træningsmuligheder. Det virker endnu lidt umodent, men jeg tror alligevel ikke, at der går længe, før denne type system vil være standardudstyr,« siger Geir Danielsen fra rederiet O.H. Meling & Co.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>