Nummergate fortsætter i Sverige: Telia og Telenor trækker stikket for omstridt nummeroverførsel

Telia i Sverige har slukket for en tjeneste, der automatisk og uden brugerens viden overfører mobilnummeret til udvalgte hjemmesider, når man surfer på nettet. Den automatiske overførsel blev tidligere på måneden også stoppet i Danmark efter afsløringer her på Version2.

Version2 kunne i slutningen af oktober afsløre, at TDC, Telia og Telenor alle har haft automatiske ordninger i værk, som overførte mobilnumre til udvalgte hjemmesider via http-headeren.

Læs også: Mobilsurf: Danske teleselskaber sender dit telefonnummer til hjemmesider

Afsløringerne havde indtil for nylig tilsyneladende kun haft effekt på denne side af Øresund. En Version2-læser opdagede imidlertid i sidste uge, at nummertricket også virkede i Sverige. Han henvendte sig på Twitter til Telia, som mandag annoncerede, at man nu ville stoppe tjenesten.

Også Telenor i Sverige har lukket for ordningen – dog først efter at svenske IDG tog sagen op med selskabet.

Læs også: Nu lukker teleselskaber for automatisk overførsel af mobilnumre til hjemmesider

Den problematiske nummeroverførsel skyldes aftaler, som teleselskaberne har indgået med mobiltjenesteudbyderen Unwire, der har brugt oplysningen til tjenester, hvor nummeret var nødvendigt. Siden er listen over domæner, som fik medsendt mobilnummeret, dog ikke blevet holdt opdateret. For eksempel fik DR’s mobilsite mobilnummeret med i headeren, selvom DR afsluttede samarbejdet med Unwire i august 2013.

Læs også: DR’s mobilsite kan forklare mystik om automatisk medsendelse af mobilnumre

Rent teknisk kan den automatiske nummeroverførsel med al sandsynlighed knyttes til den nu stort set ubrugte WAP (Wireless Application Protocol). En dataprotokol, hvor mobilnummeret har gjort det muligt automatisk at overføre prisen for købet af en ringetone, en mobilbillet eller andet til telefonregningen. Også kaldet WAP-billing.

Tjenesten blev kritiseret for blandt andet at overføre numre, som er hemmelige, og professor i it-ret Søren Sandfeldt Jakobsen vurderede, at ordingen sandsynligvis var imod loven

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>