TDC: 4G-tale skal kobles med wifi-tale

Efter eget udsagn har TDC som den første teleoperatør i Danmark gennemført et taleopkald på 4G/LTE-nettet. Teknologien kaldes også VoLTE (Voice over LTE). Der er tale om et internt forsøg, og TDC-kunderne må vente lidt endnu på opkald, der går relativt hurtigt igennem i ligeledes forholdsmæssig høj kvalitet.

»Vores forventning er, at det bliver efter sommerferien,« siger teknologidirektør i TDC Kim Søgård.

Han kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvordan TDC rent forretningsmæssigt planlægger at markedsføre VoLTE, og om det eksempelvis bliver en tilkøbsydelse for kunderne.

Som Version2 tidligere har kunnet fortælle, så kommer VoLTE blandt andet med løftet om opkald, der opleves som om, de går igennem nærmest med det samme, når der bliver trykket på kald-op knappen. TDC forventer, at forsinkelsen, fra når der bliver sagt noget i den ene ende af røret, til det når frem i den anden, vil være på ca. 100 millisekunder.

Læs også: Lynhurtig telefoni i HD på vej: slut med at fortryde opkald

Og derudover vil talekvaliteten også blive væsentligt forbedret, forudsat begge parter befinder sig på en 4G-forbindelse. I dag er der også noget, der hedder HD-tale, som flere operatører tilbyder på 3G-forbindelser, såfremt telefonen understøtter det.

Det er dog begrænset af, at begge parter ikke alene skal være forbundet til 3G-nettet, de skal også være på den samme operatørs netværk. Altså ikke noget HD-tale mellem eksempelvis en TDC-kunde og en på Telenors netværk.

Men med VoLTE er det planen, at kunder på tværs af netværk vil kunne kommunikere med tale over 4G, bedyrer Kim Søgård. Og derudover skulle 4G- og 3G-taleopkald kunne gennemføres på tværs af teknologier i høj kvalitet også.

Forudsætningen for VoLTE er, at telefonen, understøtter det. Flere telefoner vil ifølge Kim Søgård dog kunne få funktionen aktiveret via software.

»Man kan via softwareopgraderinger gøre nogle telefoner klar til det.«

En af de telefoner, der understøtter VoLTE er Apples iPhone 6. Og med Apples iOS 8 understøtter den også en anden teknologi, som Version2 tidligere har omtalt. Funktionaliteten, der har flere år på bagen, hedder Generic Access Network (GAN) også kaldet wifi-calling. GAN gør det i princippet muligt at koble på et wifi-hotspot og tale, som var det en telemast.

Læs også: Ekspert: iOS-funktion kan lukke danske mobilhuller

Af det pressemateriale, som TDC har udsendt sammen med meddelelsen om, at det altså nu er lykkedes virksomheden at gennemføre et VoLTE-kald på eget net, fremgår det, at WiFi calling transporterer talekald som IP data. Det virker derfor kun for VoLTE kunder. Desuden står der, at samtaler kan skifte mellem 4G og WiFi, men ikke mellem WiFi og 2G/3G.

Derudover er der et par hurdler, der skal overstås, før en erhvervsvirksomheds wifi-net sikrer TDC-kunder indendørs dækning, mens teleoperatørernes master står for udendørsdækningen.

Først og fremmest har TDC i udgangspunktet ikke kontrol over hverken wifi-nettet eller de åbne frekvensområder, som wifi anvender. Og dermed bliver det også svært at garantere talekvaliteten på et wifi-net.

»I VoLTE har man en garanteret kvalitet som kunde, det kan man ikke gøre på wifi-calling. Der bliver nogle begrænsninger. Der er også begrænsninger i forhold, hvordan handover skal foregå, hvis der er flere wifi-spots i en erhvervsbygning eksempelvis. Der er nogle kvalitetsudfordringer,« siger Kim Søgård.

Og derfor forventer han heller ikke, at VoLTE fra TDC bliver lanceret i tandem med understøttelse af wifi-calling.

»Ikke fra starten. Vi vil gerne lave wifi-calling og det kommer vi også til. Det er vigtigt at fast slå, at kundeoplevelsen på wifi vil være relativ mere ude af kontrol, end den vil være på VoLTE.«

TDC barsler også med carrier aggregation, som skulle være klar senest i 2. kvartal 2015, måske allerede 1. kvartal. Carrier aggregation er en del af LTE Advanced og vil sige, at flere frekvensbånd kan kobles sammen, såfremt telefonen understøtter det. Dermed forventer TDC at kunne tilbyde hastigheder op til 300 megabit/sekund mod de nuværende 150 megabit/sekund.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>