Undersøgelse frifinder vindmøller: Naboers helbred upåvirket af støjen

Resultater fra en begrænset canadisk undersøgelse viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem vindmøllestøj og de undersøgte personers målte eller selvrapporterede helbred.

Undersøgelsen har til gengæld påvist en sammenhæng mellem ’irritation’ hos de undersøgte personer og et stigende niveau af støj samt vibrationer, skyggeflimmer og blink fra advarselslys på toppen af vindmøllerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det canadiske sundhedsministerium, der står bag undersøgelsen.

Ministeriet finder det samtidig vigtigt at bemærke, at resultaterne ikke i sig selv giver et generelt svar på, om vindmøllestøj påvirker helbredet, og at undersøgelsens konklusioner skal ses i sammenhæng med andre undersøgelser.

Hen over de næste måneder skal undersøgelsen og dens resultater derfor diskuteres med canadierne og med det øvrige internationale, videnskabelige samfund, oplyser ministeriet .

Godt supplement til dansk undersøgelse

I Danmark forbereder Kræftens Bekæmpelse i øjeblikket den mest omfattende undersøgelse i verden af, hvorvidt vindmøllestøj påvirker naboernes helbred.

Læs også: 45.000 naboer med i unik dansk undersøgelse af støj fra vindmøller

Leder af den danske undersøgelse, Aslak Harbo Poulsen, kalder det canadiske studie for spændende, selvom det er begrænset. Han vil dog ikke fortolke på studiets resultater, før han har fået mere information om de statistiske metoder, og førend resultatet er publiceret i et videnskabeligt tidsskift:

»Men hvis konklusionerne holder, er det et godt supplement til vores undersøgelse. Den dækker et begrænset områder, mens vi dækker hele landet og dermed har en større statistisk styrke,« siger han

Aslak Harbo Poulsen tilføjer, at den danske undersøgelse også vil fastslå, hvad der kommer først – vindmøllestøjen eller helbredseffekterne, hvilket jo er et afgørende parameter.

1238 husstande omfattet

Den canadiske undersøgelse blev gennemført i de to provinser Ontario (ON) og Prince Edward Island (PEI), hvor der var et tilstrækkeligt antal boliger, der er nabo til en vindmølle.

Den omfattede i alt 1.238 husstande ud af mulige 1.570 husstande, der ligger i forskellig afstand fra 399 vindmøller samlet i 18 vindmølleparker.

Undersøgelsen bestod af tre komponenter: Et personligt spørgeskema blev sendt ud til tilfældige deltagere udvalgt af Statistics Canada.

Så blev der indsamlet objektive målinger på deltagerne. Det drejer sig om cortisol-indhold i hår, blodtryk og søvnkvalitet. F det tredje blev der foretaget flere end 4.000 timers støjmålinger på vindmøller af Health Canada, som dannede baggrund for beregning af støj niveauet ved boligerne.

Boligerne blev herefter grupperet i forskellige kategorier af beregnede udendørs A-vægtede støjniveauer:

Fra mindre end 25 dB; mellem 25 og 30dB; mellem 30 og 35dB; mellem 35 og 40dB og endelig større end eller lig med 40 dB.

Hos vindmølleejernes forening, Danmarks Vindmølleforening, finder direktør Asbjørn Bjerre undersøgelsens resultater for spændende, fordi den netop baserer sig på en metode, som mange naboer til vindmøller i Danmark har ønsket sig: Nemlig at man går ud og spørger naboerne, hvordan de oplever naboskabet:

»På den baggrund er det jo ekstra positivt, at der ikke kan konstateres nogen sammenhæng mellem eksponering for vindmøllestøj og helbredsmæssige effekter,« siger han.

Man kan læse et resumé af undersøgelsen her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>