Aktiepanikken rammer it-giganterne – men du skal slå koldt vand i blodet

Apple, Google og Microsoft oplevede alle voldsomme fald i aktiekursen mandag, da en lang række investorer solgte, hvad de havde investeret i de tre it-giganter.

Alene Google-aktien faldt med omkring 50 point, før markedet lukkede. Se udviklingen her.

Direktøren for Apple, Tim Cook, gik så langt som at mane til ro i et åbent brev. Og man skal tage ham på ordet.

Det er meldingen fra Sydbanks aktieanalysechef, Bjørn Schwartz: 

“Tim Cook mener, at investorernes forventninger er kørt af sporet i forhold til realiteterne. Vi så ganske vist et heftigt udsving på Apple-aktien i går, hvor den startede med et fald på 13 point, før den kravlede op til et fald på to point, men det modsvares ikke af Apples reelle udvikling.”



Sådan har Apple-aktien set ud de seneste fem dage.
Copyright Google

Panikreaktion fra investorerne
Ifølge Bjørn Schwartz er kursfaldet nemlig ikke baseret på virksomhedernes reelle tilstande men på panik hos investorerne.

Kina har nemlig de seneste uger devalueret sin valuta og meldt om faldende vækst. Det har spredt en frygt blandt investorer, der tror at bunden vil gå ud af markedet:

“Det er en reaktion på flere ugers ophobet frygt for, hvor galt det vil gå i Kina. Men Kinas økonomi er måske bremset lidt op, men den falder ikke af hesten. ”

Bjørn Schwartz påpeger, at der er vækst i andre markeder uden for Kina blandt andet i Sydeuropa, og at markedet har haft så meget vækst de seneste år, at det godt kan tåle en lille opbremsning:

“Der har jo været kraftige stigninger de seneste år, så den realøkonomiske betydning er nok ikke stor. Men på vækstmarkederne tager det her tid. Rusland og Brasilien er i recession, men Kina og Indien er trods alt stadig voksende markeder.”

Læs også: Her er vinderne på det danske softwaremarked: Disse teknologier er der for alvor skub i


De dygtige klarer sig fint

Når væksten på det kinesiske marked ikke er lige så kraftig som før, betyder det faldende priser for råvarer, så flere kan få fingrene i dem til produktion.

Det kan betyde en intensivering af konkurrencen på hardware-området. Men det er ikke grund til bekymring for de store it-virksomheder.

“Teknologivirksomheder er jo vant til høj konkurrence. Det er jo veldrevne virksomheder, så når stormen lægger sig, vil investorerne se sig om og se, at de har solgt kvalitetsaktier, der har en stærk forretningsmodel. Så vil investorerne vende tilbage og købe de gode aktier op igen.”

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>