Blog: Hvornår bliver it-sikkerhed et selling point for teleselskaberne?

I sommer kunne man fx læse, at brug af mobilbanker nu er ved at overhale netbanken. Så det er ikke kun dating-apps og fotodelingstjenester, der driver væksten. Derfor er det lidt bekymrende, at teleselskaberne er så stille, når snakken falder på mobilsikkerhed.

Hvorfor går de ikke forrest i kampen om at sikre smartphones og ens personlige data?
Det er på tide, at teleudbyderne stiller sig selv dette spørgsmål.

I 2014 voksede den globale datatrafik fra mobile enheder med 69 procent, og i 2019 anslår Cisco, at der vil være 4,6 milliarder smartphones i verden. Mængden af personfølsomt data på smartphonen stiger og stiger – og der er ingen tvivl om, at det tiltrækker hackere og it-kriminelle. Sidste år dokumenterede Kaspersky og Interpol desuden, hvordan antallet af mobilangreb var steget voldsomt – fra 69.000 mobilangreb i august 2013 til 644.000 i marts 2014. Og umiddelbart er der intet, der taler for, at denne tendens skulle ændre sig.

I dag er det forbrugernes eget ansvar at downloade og løbende opdatere antivirus- og sikkerhedsprogrammer på deres smartphone. I det omfang folk rent faktisk benytter antivirus på deres enheder. Og her er det nemt at fare vild i apps og opdateringer – hvilket øger risikoen for, at man har applikationer installeret, som gør ens smartphone sårbar og kan give adgang til følsomme data.

Trafikken peger på teleudbyderne

Spørgsmålet er så, hvem der bedst formår at løse problemet. Og her er mit bud teleudbyderne.

Personligt tror jeg, at det ville være langt mere effektivt og økonomisk bæredygtigt, hvis teleselskaberne kunne tilbyde en centraliseret sikkerhedsløsning. På den måde er teleselskaberne ikke begrænset af forbrugernes evne til at installere og vedligeholde sikkerhedssoftware, men kan tilbyde en universel løsning, der kan håndteres centralt. I dag er datatrafikken fra mobilbrugere i forvejen dirigeret forbi bestemte knudepunkter, hvilket betyder, at en centraliseret løsning ikke ville kræve væsentlige omlægninger af trafikken. Endvidere kan man forestille sig, at forbrugeren selv kan vælge, hvilke og hvor mange filtre de ønsker. Filtrering skal være et tilvalg, ikke et krav.

Hvornår tipper det?

Kombinationen af teleselskabernes priskrig og forbrugernes jagt på det bedste tilbud har en alvorlig konsekvens: it-sikkerheden bliver nedprioriteret. Men jeg tror, at en voksende del af forbrugerne vil begynde at værdsætte god sikkerhed højere end gratis Facebook, når de surfer rundt på deres smartphone. Det er kun et spørgsmål om tid, før det hele tipper, og det bliver en mulighed for teleudbyderne, hvis de er parate til at gribe udfordringen.

De teleselskaber, som formår at implementere it-sikkerhed som en naturlig del af deres forretningsstrategi, de vil vinde i det lange løb. Dem, der sætter Disney-universet til side til fordel for et mere troværdigt og pålideligt udtryk, der samtidigt kan leve op til kravet om it-sikkerhed – de vil skille sig ud.

Hvad gør du med sikkerheden på din smartphone – foretrækker du at klare det selv eller købe det som en service (tilvalg eller inkluderet) i dit mobilabonnement?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>