Google mister data efter lyn-nedslag i europæisk datacenter: Ramt fire gange i træk

Ikke færre end fire lynnedslag i træk var for meget for et af Googles cloudcentre i Belgien, hvor der efterfølgende er sket skader på diske og datasæt i centret.

Tilsyneladende gik centrets nødsystemer i gang med det samme under uvejret, men enkelte kunder har permanent mistet adgangen deres data, mens andre efter et stykke tid igen har adgang til deres filer.

Det skriver BBC.

Fire lynnedslag samme sted?
Endnu er det uvist, hvor lynet har slået ned hele fire gange.

Google skriver selv i en opdatering, at lynet ramte det lokale forsyningsselskab, der driver selskabets europæiske datacenter i Belgien.

Projektchef Justin Gale hos Orion med lynbeskyttelsessystemer på menukortet fortæller til BBC, at lynnedslag ikke behøver at ramme det samme sted i en bygning, før det kan have en skadelig effekt.

Eksempelvis kan lynnedslag ramme strøm- og telekommunikationskabler tilknyttet Googles datacenter og stadig gøre skade, bliver det forklaret.

“Alene kablingen kan blive ramt op til en kilometer væk, hvor effekten så ryger tilbage tilbage til datacentret og ødelægge, hvad der er i det,” siger han til BBC.

0,000001 procent datatab
Så galt er det på ingen måder gået for Google i Belgien, som dog i skrivende stund ikke helt har overblik over, hvad der er tabt, og hvilke kunder som har mistet data.

I sin opdatering skriver Google, at i perioden fra torsdag i sidste uge til i mandags har datacentret været ramt af fejl. Op mod fem procent af diskene i centret har været udsat for I/O-fejl.

“I en meget lille del af tilfældene (mindre end 0.000001 procent af diskene i Europe-West1-b-zonen) har der været permanente datatab,” lyder det fraGoogle. 

Google benytter samtidig lejligheden til at undskylde for uheldet og oplyse om, at selskabet samtidig er gået i gang med at analysere sig frem til, hvordan det kan modgås en anden gang.

“Vi har identificeret flere medvirkende årsager set over hele hardware- og software-stakken, og vi arbejder på at forbedre disse for at maksimere pålideligheden i hele Google Compute Enginess storage-lag,” skriver selskabet på sin blog.

Du kan læse hele Googles forklaring på selskabets opdatering omkring uvejret. 

Læs også:

DMI vælger overraskende placering af ny supercomputer – flyttes ud af Danmark

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>