730.000 job overtages af robotter

Inden for de næste 20 år vil en hær af robotter, op mod 730.000, indfinde sig på det danske arbejdsmarked og udradere tunge og skæve løft, men også udfordre de lavtlønsjob, der måtte være. Det skriver Politiken.

Det er især LO-forbundenes job, der vil blive berørt. Det viser en engelsk undersøgelse, som tænketanken Kraka sammen med LO og HK har benyttet sig af metoderne fra og overført til danske forhold.

Læs også: Produktionspanel får et halvt år til at få nye ideer

Tidligere flyttede den teknologiske udvikling arbejdspladserne fra landbruget ind i byerne, hvor fabrikker opsugede massevis af arbejdere. Al erfaring viser, at den tendens vil gentage sig, konkluderer undersøgelsen

Læs også: Fuldautomatisk dansk katalysatorfabrik skal hjælpe Kina med at styre forureningen

Mens fagforbundene råber vagt i gevær, er tallet på de 730.000 job umiddelbart ikke noget, der giver den tidligere overvismand Torben M. Andersen kuldegysninger:

»Hvis man ser historisk på det, vil jeg umiddelbart tro, at havde man lavet en tilsvarende analyse for 20-30 år siden af, hvordan det ville se ud i dag, var man kommet frem til noget lignende, for der sker løbende en stor omsætning af job, der forsvinder, og andre, der kommer til,« siger han til Politiken

Læs også: Hurtigt robotanlæg laver færre fejl

Hver gang viser det sig, at frygten er ubegrundet, siger han.

»Ny teknologi er helt afgørende for, at vi øger produktiviteten og skaber mere værdi. Men jeg er enig i, at der er et stort behov for omstilling og for at tilføre arbejdskraften nye kvalifikationer. Hvis vi ikke følger med, får vi ikke gevinsterne af den teknologiske udvikling«, siger han.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) er heller ikke skræmt over automatiseringen af de mange danske arbejdspladser.

»Virksomheders investeringer i automatisering er en forudsætning for produktionsarbejdspladser i Danmark. Alternativet til automatisering er ikke, at alt forbliver som i dag, men derimod, at de danske virksomheder får sværere ved at klare sig i den internationale konkurrence. Det vil koste arbejdspladser og velstand,« siger ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>