Blog: Joyent har frigivet SmartDataCenter og Manta som open source

En begivenhed som måske er gået lidt ubemærket hen over Danmark. Jeg syntes den fortjener lidt mere opmærksomhed, for nu er nemlig hele Joyent’s teknologi stak blevet offentligt domæne. Nu kan enhver slå sig ned som cloud udbyder, eller bare lave sin egen private cloud for næsten ingen penge, endda med førsteklasses enterprise software.

Joyent’s cloud operativsystem SmartOS har længe været open source, og nogen kan måske huske at jeg tidligere har blogget om det her på version2. Problematikken dengang var, at der var ikke rigtig noget produktionsklart orkestrerings software på markedet. Og de eksisterende orkestrerings produkter f.eks. OpenStack og CloudStack, understøttede ikke SmartOS hypervisoren. Vi valgte dengang et tredje parts produkt, Project-fifo, som bragede ned om ørene på os. Project-fifo er siden da også gået hen og blevet lidt mere modent, bla. er den underliggende database blevet udskiftet.

SmartDataCenter er Joyent’s eget orkestrerings software, og har kørt i produktion lige siden Joyent har udbudt cloud hosting til offentligheden. Da jeg prøvekørte det for et par måneder siden, så var udgiften den nette sum af $9.000 i årlige licens omkostninger, og i dag er det gratis, fantastisk.

Jeg glæder mig nu til at skulle prøvekøre Manta, som er Joyent’s object storage, der tillader databehandling uden at skulle trække data ud på netværket.

Udover SmartOS, SmartDataCenter og Manta, så har Joyent også stået for hele node.js projektet. Hele Joyent’s teknologi er programmeret i node.js eller C.
Personligt er jeg ikke religiøs omkring open source, jeg har det med open source som jeg har det med vejret, jeg er hverken for eller imod. Jeg syntes bare om Joyent’s teknologi stak, der er en god del kreativ nytænkning og sans for kvalitet.

Det er også interessant hvordan dette træk kan positionere Joyent blandt andre større cloud udbydere. Det er sikkert muligt at open source, kan resultere i bedre teknologier, lettere sourcing af talenter og et større antal potentielle betalende kunder hen ad vejen. Som Joyent’s CTO Bryan Cantrill skrev i sit blogindlæg, “dette er ikke en altruistisk handling: det er en forretningsmæssig beslutning – som er mangesidet, og som vi mener har fordele ud over bundlinjen”

Det var nyhederne for i dag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>