DTU: EU-grænse for bisphenol A er 70 gange for høj

Med en ny og markant lavere anbefalet grænseværdi for bisphenol A i fødevarebeholdere, herunder bl.a. dåser og kapsler, går DTU Fødevareinstituttet i rette med Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (Efsa). Det fremgår af et statusnotat om lovgivningen for brugen af bisphenol A fra Miljøstyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler at nedsætte det såkaldt tolerable daglige indtag (TDI) fra de nuværende 50 mikrogram pr. kilo kropsvægt om dagen til blot 0,7 mikrogram, altså en nedsættelse med faktor 70. Ifølge Miljøstyrelsen ventes Efsa selv at anbefale en nedsættelse til 5 mikrogram, når der inden udgangen af i år kommer en ny risikovurdering af bisphenol A.

Læs også: Ekspert-panel: Bisphenol A-grænseværdi skal sænkes til en tiendedel

TDI er ikke en egentlig grænseværdi, men bruges som udgangspunkt for at beregne, hvor meget af stoffet der må forekomme i maden og drikkevarerne i blandt andet dåser og flasker, hvor bisphenol A indgår i henholdsvis epoxyforingen og polycarbonaten. Grænseværdien er i dag 0,6 milligram pr. kilo fødevare. Miljøstyrelsen forventer, at Efsa vil sætte det ned til 0,3 milligram, mens DTU selv vil helt ned på 0,04 milligram.

Det er dog ikke uden omkostninger for de erhvervsvirksomheder, som benytter bisphenol A i fremstillingen. En redegørelse fra Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har blandt andet kigget på, hvad der ville ske, hvis Danmark helt forbød brugen af og udbredelsen af plastkomponenterne. Her anslås det, at det vil koste arbejdspladser og føre til meromkostninger på en halv milliard kroner og med løbende omkostninger på op mod 120 millioner kroner om året for branchen.

Læs også: DTU advarer: Alternativer kan være lige så skadelige som bisphenol A

Den primære forklaring er ifølge notatet, at der ikke umiddelbart findes et alternativ til bisphenol A til for eksempelvis at beklæde indersiden af en dåse. Bisphenol A kan også afgives fra lakken på indersiden af metallåg og kapsler.

Læs også: Leder: Kemi-forskrækkelse – stop de onde cirkler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>