Historisk aftale: Nu forpligter USA og Kina sig til klimamål

Der er sat en dato på for, hvornår Kina og USA stopper med at øge udledningen af CO2.

Onsdag kunne den amerikanske præsident, Obama, og den kinesisk præsident, Xi Jinping, offentliggøre frugten af ni måneders forhandlinger på embedsmandsniveau og et møde mellem de to præsidenter i Beijing. Det skriver Reuters.

Læs også: Menneskeheden har allerede opbrugt to tredjedele af historiens samlede CO2-kvote

Ifølge en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus skal USA i 2025 have skåret 25-28 procent af udledningen i forhold til 2005-niveau, mens Kina har intentioner om at toppe udledningen af CO2 inden 2030. Yderligere skal den vedvarende energi udgøre 20 procent i 2030 mod 10 procent nu. Reuters fortæller, at en embedsmand fra Det Hvide Hus beretter, at Obama forestiller sig, at kurven rammer 80 procent reduktion i 2050.

Intet af aftalen er juridisk forpligtende endnu, men i udmeldingen fra Det Hvide Hus hedder det sig, at både Kina og USA er parat til at forpligte sig juridisk til indholdet af aftalen ved FN-klimatopmødet i Paris næste år.

Læs også: Klimaministerens drøm: En ny kæmpehavvindmølle hver uge de næste 30 år

Mange iagttagere har før peget på, at netop de to nationer, der er verdens største udledere af CO2, var afgørende for en tilstrækkelig ambitiøs aftale i Paris. Hvis ikke de to nationer var med på vognen, ville en ambitiøs aftale om at holde temperaturstigningen under to grader falde på gulvet, hed det sig.

Med den nye aftale mellem de to CO2-tunge lande håber Obama at kunne bidrage positivt til stemningen omkring mødebordet i Paris.

»USA og Kina håber, at de ved at offentliggøre disse klimamål nu kan tilføre momentum til de globale klimaforhandlinger og derved inspirere andre lande til at komme med lignende ambitiøse udmeldinger så snart som muligt og helst inden første kvartal i 2015,« står der i meddelelsen fra Det Hvide Hus.

Læs også: Minister vil forbyde kulbrug allerede om ti år

Kina er verdens største CO2-udleder med 28 procent af klodens samlede CO2-udslip. USA står i dag for 14 procent af den globale udledning af drivhusgasser, mens EU-landene tegner sig for omkring 10 procent, skriver Jyllands-Posten.

EU-landene nåede i oktober til enighed om en klimaaftale, der betyder, at EU skal udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>