Blog: Nye udfordringer for de nordiske banker



Selvom at en række banker i øjeblikket hærger reklameblokkene og prøver at Swipp’e sig forbi MobilePay, har bankmarkedet i Norden stort set ikke ændret sig siden den økonomiske krise i slutningen af 80′erne.

Men jeg tror, at der er forandringer på vej, som i væsentlig omfang vil berøre og forandre bankverdenen. Dels vil kundernes forventninger til et serviceniveau med mobilapplikationer stige, og dels vil bankerne blive berørt af en lang række internationale regler på det finansielle område, som ikke blot berører de større nordiske banker, men også mindre aktører med færre ressourcer.

Ifølge Gartner udgør udgifterne til it-services hos de nordiske banker og finansinstitutter cirka 5 milliarder USD i 2014, og et bankmiljø i forandring kræver bestemt også betydelige investeringer. Men hvis de nordiske banker – både store og små – skal kunne overleve i et stadigt mere globalt bankmiljø, samtidig med at de lever op til de lokale kunders krav, skal der tages højde for en række faktorer, som i stigende grad påvirker den måde, som it administreres på.

Nye regler på vej
Som nævnt kommer der regelmæssigt nye globale og europæiske regler, både som følge af den betydning finanskrisen har haft for bankerne og med henblik på at beskytte kunderne. Selvom det vil medføre en potentielt dyr opgradering af eksisterende systemer, er finansinstitutterne nødt til at finde en måde at løse deres it-behov på for at overholde den konstante strøm af direktiver.

Men faktisk viser undersøgelsen “The Changing Face of Payments 2014″, at over en fjerdedel af bankerne ikke kan reagere hurtigt nok på de skiftende lovkrav, og kun 22 % føler sig fuldt ud i stand til at handle med det samme.

Det er således en nødvendighed, at bankerne har ekspertisen til hurtigt at kunne integrere nye regler i eksisterende it-sikkerhed, rapportering og bankprodukter. Her har nordiske banker traditionelt set været afhængige af lokal og omfattende it-support, hvilket kan gøre det potentielt dyrt at opgradere og forny den eksisterende it-infrastruktur. Tal anslår da også, at omkring halvdelen af bankernes budgetter til it-forandringer netop anvendes på overholdelse af regler og dermed selvsagt ikke meget på innovation.

Tid til forandring
På trods af at europæiske banker har kæmpet med eftervirkningerne af finanskrisen, eller måske netop derfor, er der sket et tydeligt skift fra traditionelle it-systemer til nyere platforme. Skiftet skyldes også et krav om opdaterede, fleksible og omkostningseffektive it-systemer, der lever op til de krav, som bankkunderne stiller i dag.

Det globale undersøgelsesinstitut Celent anslår faktisk, at banker i Nordamerika, Europa og APAC i 2014 bruger 188 milliarder USD på it, en stigning på 4,4 % i forhold til sidste år. Det betyder, at globale softwareleverandører og it-serviceudbydere i stigende grad er interesserede i at komme ind på markedet med levering af it til nordiske banker, da de tidligere høje tærskler for at komme ind på markedet, der skyldtes lokal praksis og regler, i mindre grad gør sig gældende i dag.

Mindre til overs til innovation?
Man skal i den forbindelse huske på, at brugen af ny teknologi, kombineret med mere teknologivante kunder og nye eller eksisterende lovkrav, stiller krav til innovation og understøttelse af nye enheder og kanaler. Men det betyder også, at de nordiske banker, som anvender ny teknologi til at opfylde kundernes konstant skiftende krav og forventninger, er bedre i stand til at tilbyde nye og stadig mere skræddersyede produkter.

Udfordringen i de kommende år bliver derfor at balancere kravet om innovation og ny teknologi med de strammere lovkrav, hvor forglemmelser kan vise sig dyre. Det bliver vanskeligere at opnå øgede kapitalkrav uden at reducere udgifterne, og som følge af øgede omkostninger forbundet med compliance, efterlader det som nævnt ikke nødvendigvis meget til at tænke i nye baner.

Selvom udgifterne gnaver sig ind på innovationsbudgetterne, har Norden allerede set nogle gode eksempler på innovation. Mobilbaserede ydelser fra banker og tredjeparter tilbyder eksempelvis allerede en langt nemmere betalingsproces, hvilket skaber en infrastruktur med realtidsbetalinger. Men hvis de nordiske banker skal kunne fortsætte innovationen i fremtiden, skal de overveje, om de valgte løsninger kan udvikle sig i takt med kundernes krav og krav om funktionalitet og fortsat overholdelse af skiftende lovkrav. De, som tøver for længe med at gennemføre de relevante ændringer, risikerer at sakke bagud på et marked i hurtig forandring og med stigende forventninger om mange og omfattende bankydelser på flere platforme. Det bliver spændende at følge!

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>