Danmark har mistet den digitale førertrøje – men der er en kæmpemulighed som vi kan alle kan få gavn af

Der var engang, hvor Danmark brystede sig af at være en digital førernation.

Vi var foran med brugen af internettet, vi havde den højeste pc-penetration, danskerne var i front med at tage nye teknologier til sig – og tidligere var Danmark førende inden for den datalogiske forskning.

Det var en almindelig antagelse, at globale firmaer, der ville rulle nye teknologier ud, brugte Danmark og Norden som testmarked.

Tog vi teknologien til os, var den god nok.

Det var der god grund til at være stolt af, selv om ingen havde en god forklaring på, hvorfor Norden var så tidlig med digitaliseringen i forhold til andre lande.

I dag er situationen en anden.

Ganske vist har vi gennemgribende brug af digitale løsninger, men vi er ikke længere så enestående i verden.

Faktisk er vi tit bagud med adoptionen af nye teknologier.

Det gælder for eksempel “big data” og cloud, som begge er områder, hvor andre dele af verden løber fra de danske virksomheder og organisationer.

Teknologi-dovne?
Hvorfor nu det? Er vi virkelig blevet teknologi-dovne eller trætte af at interessere os for de nye tendenser?

Nej, det er vi ikke.

Jeg er overbevist om, at udviklingen netop skyldes, at Danmark har været så tidligt i gang med brugen af it.

Det betyder nemlig, at vi i dag har en kompleksitet i vore it-miljøer – en “legacy” – der i stigende grad er en bremseklods for udviklingen.

Annonce:


Og mere i Danmark end i regioner, hvor man kom senere i gang med digitaliseringen.

Ingen digitale løsninger fungerer i dag som en isoleret ø.

I dag skal alt hænge sammen og være integreret, og jo mere man har i forvejen, desto mere låst bliver man i forhold til dynamik, fleksibilitet og ændringer.

Jeg har mødt virksomheder, der nærmest har været paralyseret på grund af dette – hvordan kunne man udskifte et kort i korthuset, uden det hele ramlede sammen?

Samtidig er der knap nok udviklet metoder og discipliner omkring navigering i sådanne komplekse miljøer.

Hvordan udfaser man for eksempel et system?

I ITIL er der hundredvis af sider om indførelse af nye systemer, men kun få sider om nedlæggelse af samme.

Og først for nylig er man begyndt at tale om disciplinen “sunsetting” – den nye betegnelse for det, at man faser gamle systemer ud.

Kimen til udvikling
Men i alle udfordringer ligger også kimen til udvikling, og hvis Danmark igen skal finde en førerposition, kunne det netop være inden for “sunsetting” og i det hele taget inden for simplificering af komplekse it-miljøer.

Vi har alle forudsætningerne – ikke alene behovet for at navigere på dette område, men også de ledelsesmæssige, forskningsmæssige og faglige forudsætninger for dette.

Lad derfor dette være en opfordring til forskning, metodeudvikling og forretningsudvikling inden for dette område, der med garanti bliver vigtigere og vigtigere fremover – og hvor Danmark (igen) kan gøre en forskel som førende it-nation, drevet af solid forskning på området. 

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>