Janus Friis skyder penge i Wire – endnu en Skype-konkurrent

Skype var med til at gøre billig udlandstelefoni og videosamtaler tilgængelige for helt almindelige forbrugere, men tjenesten, som i dag ejes af Microsoft, er ikke så hip og moderne, som nogen kunne ønske i app-alderen anno 2014.

Det mener i hvert fald den ene stifter bag Skype, danskeren Janus Friis, som nu gennem sit investeringsselskab står bag en ny tjeneste Wire, som vil udfordre blandt andet Skype.

»Da Skype blev lanceret for mere end 10 år siden, fjernede det en række barrierer for global kommunikation. Men meget er sket siden dengang. I dag har alle en computer i lommen, og tiden er inde til at skabe de bedst mulige kommunikationsværktøjer, som skal være lige så smukke, som de er brugbare og løser vores behov,« udtaler Janus Friis ifølge en pressemeddelelse.

Wire, som netop er lanceret, skal ikke konkurrere på pris eller basal funktionalitet. Wire kan intet, som Skype, WhatsApp, Facetime og et hav af lignende tjenester ikke allerede leverer til millioner af brugere hver eneste dag.

Derimod vil Wire forsøge at gøre det hele lidt mere strømlinet, og så skal Skypes kerneprodukt slås på kvaliteten. Ifølge Wire vil samtaler over internettet med Wire have bedre lydkvalitet end konkurrenterne. Som enhver hifi-entusiast kan skrive under på, så vil lydindtrykket dog i sidste ende afhænge af det udstyr, lyden afspilles på.

En af forskellene vil være muligheden for at lægge klip fra YouTube eller lydfiler fra Soundcloud direkte ind i en samtale via Wire. Det forudsætter dog, at brugerne rent faktisk har behov for at gøre netop disse ting, når bedstemor i Frederikshavn skal sige godnat til børnebørnene i Sydney.

Selvom der anvendes kryptering i samtalerne, så skal man ikke forvente mere sikkerhed i Wire, end hvad behovet for den grundlæggende funktionalitet kræver.

»I modsætning til mange små startups, så har vi investeret betydeligt i og er bevidste omkring sikkerhed. Vi har en sikkerhedsekspert på fuld tid, og vi hyrer eksterne firmaer til revision af, hvem der kan se data og under hvilke omstændigheder,« siger direktør i Wire Jonathan Christensen til The Guardian.

På det punkt vil én af udfordringerne være, at samtaler i chatform bliver lagret, så brugerne senere kan søge i dem.

Wire er netop lanceret, men det er med en lang række fodnoter. Der er eksempelvis ingen funktion til videosamtaler, som nok er Skypes vigtigste funktionalitet i dag. Wire er også kun tilgængelig til tre platforme: Mac OS X, iOS og Android. Dermed er størstedelen af mobilmarkedet dækket ind, men det er også det marked, hvor der er flest produkter, som tilbyder lignende funktioner.

Det er derfor nærliggende at spørge, om sammenkoblingen med Janus Friis’ baggrund som medstifter af Skype er et forsøg på at få Wire til at fremstå som en større revolution på markedet, end der reelt er tale om.

Det har Politiken også valgt at gøre og spørger Janus Friis: Skal dit navn bruges til at promovere det nye produkt?

»Nej, det har jo ikke noget med mig at gøre. Det er ikke personligt. Jeg går ind i det her, fordi jeg personligt har været med til at skabe Skype, og fordi det er ti år siden. Og fordi jeg synes, at det er tid til at skabe et nyt moderne kommunikationsnetværk, der kan bruges over hele verden,« siger Janus Friis til Politiken.

Firmaet bag Wire er baseret i Schweiz. Appen er foreløbig gratis.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>