Løjerlig regnefejl i lommeregneren til Android 5.0 Lollipop

Der er ikke tale om en stor regnefejl, men alligevel. Den seneste opdatering til Googles Android styresystem burde kunne gengive selv små decimaler korrekt, men i nogle tilfælde begår den indbyggede lommeregner en mindre fejl.

Giver man den regnestykket 30,7 – 30,6, bliver resultatet ifølge lommeregneren 0,0999999999, hvor de fleste andre lommeregnere ville have givet svaret 0,1. Fejlen er beskrevet af mobilbrugeren Leandro Paratella i et blogindlæg.

Det kan diskuteres, hvor forkert resultatet er, eftersom det også ville blive 0,1, hvis man runder op til en decimal, men det løjerlige er, at hvis man eksempelvis beder lommeregneren om at udregne 40,7 – 40,6, så bliver resultatet 0,1.

På samme måde er der også mindre og spøjse afvigelser i andre regnestykker i lommeregneren. Mens den får 90,7 – 90,5 til at blive 0,2, bliver resultatet af 90,7-90,6 gengivet som 0,1000000000.

En bruger har i en kommentar til den norske netavis Digi.no pointeret, at Android lommeregneren ikke afrunder korrekt. Som andre lommeregnere benytter den sig af det binære talsystem til udregningerne, mens resultatet bliver gengivet i 10-talssystemet. Det giver nogle enkelte situationer, hvor resultatet ikke kan omregnes korrekt mellem talsystemerne på samme måde, som ⅓ i brøker ikke kan gengives præcist med decimaler, men bliver til en uendelig lang talrække af 0,33333. Hans argument er, at det er umuligt at skrive 30,7 og 30,6 i 2-talssystemet. Fejlen i Android lommeregneren består derfor i, at den ikke afrunder decimalerne korrekt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>