Medarbejdere afslører alvorlig brist: Vi har fri adgang til forbudte data

Man kan investere i nok så mange penge i avancerede firewalls og den nyeste malware-beskyttelse, men det har en begrænset effekt, hvis den interne data-beskyttelse er hullet som en si.

Og det er præcis, hvad der er tilfældet i mange virksomheder, fordi medarbejderne har adgang til data og informationer, som de slet ikke burde have adgang til.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra det amerikanske Ponemon Institute (PDF).

2.276 medarbejdere fra virksomheder i USA og Europa har deltaget i undersøgelsen. Medarbejderne kommer fra eksempelvis salgsafdelingen, økonomiafdelingen, it-afdelingen og forretningsenhederne.

“Medarbejderne er vidne til en mangel på kontrol af filadgangen og brugen af virksomheds-data,” skriver Ponemon blandt andet i rapporten.

Husker du tys tys-kilden?
Det skal bemærkes, at undersøgelsen er sponseret af sikkerhedsfirmaet Varonis. Det er dog en almindeligt kendt problemstilling, at medarbejdere har adgang til alt for mange informationer.

Her i Danmark har vi blandt andet haft skandale-sagen med tys tys-kilden, der udleverede fortrolige data om de kendtes Dankort-transaktioner til Se og Hør.

Generelt er der da også god grund til, at man som virksomhed får styr på, hvem der har adgang til hvilke data – og hvad medarbejderne ikke uden videre skal have adgang til.

“På trods af overfloden af databrud, der påvirker alle virksomheder, er it-afdelingen og slutbrugerne generelt enige om, at medarbejdere ofte har adgang til en masse følsomme data, som de ikke har brug for at have adgang til,” lyder det i Ponemon-rapporten.

Der findes mange måder at beskytte data på, så man hindrer, at de – forsætligt eller ej – havner i de forkerte hænder via en medarbejder.

Annonce:


Det er alt lige fra godkendelsesprocedurer og almindeligt arbejde med forskellige adgangsniveauer til data til konkrete it-løsninger, der styrer, om man eksempelvis kan kopiere data ned på en USB-stick eller maile informationerne til folk uden for huset. 

Så slemt ser det ud
Konkret svarer 71 procent af respondenterne i Ponemon-undersøgelsen, at de har adgang til for mange fortrolige virksomheds-data.

54 procent siger, at denne form for adgang finder sted meget ofte eller ofte.

Samtidig viser undersøgelsen, at it-afdelingerne ikke mener, at virksomhedens øverste ledelse prioriterer beskyttelsen af data højt.

Og kun 48 procent af it-medarbejderne kan svare ja til spørgsmålet: “Min organisation håndhæver konsekvent sikkerheds-politikker, der relaterer til brug af og adgang til virksomheds-data.”

Sådan ser det generelt ud med it-sikkerheden
De fleste virksomheder er dog godt klar over, at de interne trusler ikke skal undervurderes.

Vi har tidligere skrevet om Ernst & Youngs Global Information Security Survey 2014, der er baseret på svar fra topledere fra 1.800 organisationer i 60 forskellige lande og på tværs af alle industrier.

Blandt andet lyder et spørgsmål: “Hvem eller hvad anser du som den mest sandsynlige kilde til et angreb?”

Respondenterne har haft mulighed for at pege på flere ting, og resultatet ser således ud:

Medarbejder: 57 procent.

Ekstern leverandør på en af vores lokaliteter: 35 procent.

Kunde: 10 procent.

Leverandør: 12 procent.

Anden forretningspartner: 14 procent.

Sammenslutninger af kriminelle: 53 procent.

Stats-finansierede angreb: 27 procent.

Hacktivister: 46 procent.

Hacker der arbejder alene: 41 procent.

Læs også:

Den store test af it-sikkerheden: Dumper din arbejdsplads med et brag?

Her er de 46 største (og værste) sikkerhedshistorier fra 2014

Sony på slagtebænken: Her er læren af det katastrofale hackerangreb

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>