Stephen Hawking fordobler sin skrivehastighed med ny software

Videnskabsmanden Stephen Hawking er – udover sin forskning – også blevet kendt for at kommunikere med omverdenen med en syntetiseret computerstemme, fordi han mistede stemmen og blev lam, efter han blev ramt af den ALS-relaterede nervesygdom MND.

Han har i de seneste mange år kunne bruge sin kindmuskel som eneste kommunikationsredskab. Hans computer registrerer, når han spænder musklen for at vælge et bogstav på skærmen, som i sidste ende bliver omdannet til syntetisk tale.

I takt med at sygdommen har gjort lammelsen værre, er det imidlertid gået ned ad bakke for hans skrivehastighed, og i 2011 var han nede på at kunne skrive omkring to ord pr. minut.

Det er der nu ændret på med den seneste opgradering af hans software, der bærer titlen ACAT – Assistive Context Aware Toolkit, og som giver fornyet håb til andre folk med lignende lidelser for at kunne kommunikere mere effektivt.

Teknologien benytter sig stadig af en infrarød kontakt i Stephen Hawkings brille, som registrerer, når hans kindmuskel bliver spændt. Opgraderingen består derfor i softwaredelen, hvor der er indbygget flere genveje til at tale, skrive emails og søge på nettet.

ACAT har ifølge leverandøren Intel betydet, at Stephen Hawking nu kan skrive dobbelt så hurtigt og er blevet 10 gange mere effektiv til at udføre simple opgaver som eksempelvis at browse på nettet.

Derudover har forskeren også fået hjælp af den kendte smartphone-app Swiftkey, der har udviklet en software til at forudsige, hvad man vil skrive på baggrund af ens tidligere input.

Det har betydet, at forskeren nu kun behøver at skrive under en femtedel af bogstaverne, før computeren kan genkende det ord, han vil skrive.

Som en ny feature kan Stephen Hawking også trykke på en mute-knap, der slår computerstemmen fra. Det har tidligere endt i nogle pinlige situationer, når han spændte kindmusklen, uden at det var meningen, at han ville sige noget.

Eksempelvis kom han engang til gentagne gange at spænde musklen ved bogstavet x, hvilket fik det til at lyde som om, computerstemmen sagde “sex, sex, sex, sex” ifølge en artikel i teknologimagasinet Wired.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>