Blog: Kan fodboldstadioner løse netværksparadokset?





I en tid, hvor sikkerhed er blevet alfa og omega, og hvor antallet af trådløse netværk eksploderer, er det et problem, hvis murene i bygninger lettere lader netværkets trådløse signaler passere igennem. Det betyder, at det bliver sværere, hvis ikke ligefrem umuligt, at trimme sin WiFi-dækning, så den følger de fysiske rammer, der udgør en naturlig barriere for hjemmets beboere eller virksomhedens medarbejdere.

Det vil både påvirke tilgængeligheden til netværket i form af interferens, hvor to eller flere netværk forstyrrer hinanden, og adgangen til nettet udefra. Det vil være en udfordring for forbrugere, men for virksomheder og offentlige institutioner er det endnu mere alvorligt. De stiller nemlig ekstra store krav til sikkerheden, fordi deres trådløse netværk ofte har adgang til forretningskritisk data.

Man vil altså både have bedre bygninger, bedre mobildækning og en høj sikkerhed. Men hvis man forbedrer et parameter svækkes et andet. Det er et paradoks, som en række danske fodboldstadioner har et bud på en løsning på.

Stadion-netværksmodellen
På nogle danske fodboldstadioner har man droppet konventionelle trådløse netværksantenner til fordel for retningsbestemte antenner. På den måde sikrer fodboldklubber, at specifikke sektioner af publikum tilgår et specifikt Access Point. Det giver to fordele.

For det første får man rent kommercielt mulighed for at levere specifikke informationer og tilbud til en bestemt gruppe af mennesker alt efter, hvor de sidder på stadion. På den måde kan man målrette tilbud og nyhedsopdateringer til publikum efter om de er familier, VIP’ere eller hardcore fans.

For det andet kan man tilbyde et stabilt netværk på stadion, der fordeler presset fra de hårdest belastede områder. På den måde vil publikum både kunne benytte mobilnettet og få adgang til et datanetværk.

Er retningsbestemte antenner løsningen?
Med retningsbestemte antenner kan man bedre styre, hvor langt netværket rækker. Det vil styrke sikkerheden, og hvis man samtidig kan få mobilsignal er alle vel glade? Desværre er retningsbestemte antenner dyrere end de nuværende løsninger, der oftest bruges. For manges vedkommende vil det være en for stor investering.  

Med tiden vil priserne på retningsbestemte løsninger selvfølgelig falde. Indtil da kan man håbe, at nye løsninger for mobil kommunikation som voice over wifi og small cell får større udbredelse. Uanset hvad understreger paradokset den rolle, trådløse teknologier spiller i dag. På lang sigt tror jeg, at vi vil se flere paradokser, der ikke kun udfordrer fremtidens it-medarbejdere men også håndværkere, arkitekter og designere, når vi tager hul på den kommende IoT-revolution.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>