Rigspolitiet: Danskere mister flere hundredetusinde kroner på dating-svindlere

Romance scam.

Sådan betegner dansk politi et stigende antal online-svindelnumre, der foregår via nettets mange datingsites og sociale medier, og som kan oversættes til noget i retning af ‘romantisk fupnummer’.

Ordensmagten advarer danskerne på blandt andet Facebook mod at lade sig lokke i disse honningfælder, der kan klappe hårdt og ikke mindst dyrt i for offeret.

Juridisk chef hos Rigspolitiets Nationalt Cyber Crime Center (NC3), Kate Jacquerot, fortæller til Computerworld, at der er flere tilfælde, hvor ofrene mister op mod både 200.000 og 300.000 kroner.

“Romance scam er en art social engineering, hvor folk tror, de har fundet kærligheden. I stedet ender det med, at de taber en masse penge, som de selvfølgelig ærgrer sig gule og grønne over,” forklarer hun og fortsætter:

“Selv efter svindelnumret kan mange ofre ikke slippe håbet om, at svindlerne er gode nok på bunden, så de tror fortsat på kærligheden med denne person. Det viser jo bare, at det er en stærk form for social engineering.”

Fra lyserød sky til blå luft
Kate Jacquerot fortæller, at den typiske dating-svinddel foregår ved, at en udenlandsk kvinde eller mand opretter en falsk datingprofil med et tiltalende foto eller fem og en tekst, der ligeledes er charmerende udført.

Herefter kan andre datingprofiler opleve at blive kontaktet på gebrokkent dansk eller engelsk, der minder mere om en kynisk maskinoversættelse end et reelt forsøg på at skabe kontakt.

Når kontakten først er etableret, vil svindleren forsøge at lokke sit ud offer væk fra datingsitet og over på mail, telefon eller Skype for at undgå at blive opdaget eller spærret på datingsitet.

Hele ideen med den fortsatte kommunikation er at vinde din tillid, så du til sidst overfører penge til vedkommende, der derefter vil forsvinde fra den lyserøde sky og ud i den blå luft.

“Vi har hørt om eksempler, hvor offeret og svindleren har set hinanden på webcam og/eller talt i telefon sammen. Derefter er offeret hoppet i fælderne med lukkede øjne,” siger Kate Jacquerot.

Annonce:


Fælden består ifølge NC3′s juridiske chef helt klassisk i, at svindleren fortæller, at de har et sygt familiemedlem og skal bruge penge på hospitalsregninger. Andre skal bruge penge til visum for at komme til Danmark – eller noget helt tredje, der udløser en pengeoverførsel.

Sådan spotter du svindlerne
Antallet af kærlighedssvindlere på danske datingsites er stadig ukendt.

Med hjælp fra et kig i romance scam-anmeldelserne, som bliver kategoriseret inden for mange forskellige svindel-koder internt hos politiet, anslår Kate Jacquerot, at der stadig er under 50 grelle tilfælde om året.

“Her drejer det sig om sekscifrede beløb. Vi ved dog ikke, hvor mange der bliver snydt for nogle få hundrede eller tusinde kroner, så vi regner med, at der er mange ‘mørke’ tal i regnskabet,” forklarer hun til Computerworld.

Politiet råder folk på netdating-sites og sociale medier som Facebook til at være opmærksomme på uopfordrede henvendelser, der er skrevet på dårligt dansk eller engelsk.

“Den person, som du tror, du skriver med, er ikke nødvendigvis den samme person, som du reelt er i kontakt med,” siger Kate Jacquerot.

Desuden skal du være varsom, hvis en person på et datingsite forsøger at få dig over på en anden kommunikationskanal, da dette kan være et tegn på skumle hensigter.

Og så er der det altid gældende råd, når det gælder online-svindlere, hvad enten de tilbyder kærlighed eller store pengesummer:

“Hvis det virker for godt til at være sandt, er det sjældent sandt,” lyder det fra Kate Jacquerot.

Læs også:
Nigeria-svindlere taler ud: Sådan fupper vi dig

HIV-datingsite får kæmpebøde på 100 millioner kroner for privacy-krænkelser

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>