Ekspert: Rigspolitiet er selv skyld i 23 års udbudsmangel

I 19 år har Rigspolitiet fornyet sine kontrakter med CSC uden at sende dem i udbud, selvom det er et krav til alle offentlige kontrakter til mere end en halv million kroner.

CSC har lige så længe undladt at levere tilstrækkelig systemdokumentation til, at de opgaver, som it-giganten har for Rigspolitiet, kan sendes i udbud.

Rigspolitiet har forklaret for Computerworld, at netop den manglende systemdokumentation er medvirkende til, at det har været umuligt at lade andre it-firmaer byde på opgaven.

For uden systemdokumentation fra CSC ved Rigspolitiet simpelthen ikke nok om, hvad CSC egentlig gør, til selv at beskrive det for konkurrenterne.

Det kan du læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år

Det er ikke nogen undskyldning
Men bare fordi Rigspolitiet ikke har fået ordentlig dokumentation fra den oprindelige leverandør, er det ikke nogen undskyldning for ikke at gennemføre en udbudsrunde, når den oprindelige kontrakt udløber.

Det er nemlig udbyderens ansvar, at kontrakten indeholder krav om tilstrækkelig systemdokumentation til, at andre leverandører kan overtage driften.

Det er dommen fra ekspert i EU udbudsret og lektor ved CBS, Grith Skovgaard Ølykke.

“Det er ikke en undskyldning, at man ikke har forberedt sig ordentligt, da man indgik den oprindelige kontrakt. Den originale leverandør har jo ikke noget incitament til at levere information, der gør det nemmere for en konkurrent, hvis det ikke står i kontrakten,” siger hun.

Det kan blive konsekvensen
Før sagen overhovedet kan få et efterspil, skal der imidlertid være nogen, som indgiver en klage til Klagenævnet for Udbud, forklarer Grith Skovgaard Ølykke.

“Det kræver, at nogen klager til Klagenævnet for Udbud. Hvis Klagenævnet for Udbud finder, at der skulle have været et udbud, kan en kontrakt erklæres for uden virkning,” siger hun.

I tilfældet med CSC og Rigspolitiet hvor der er leveret en løbende ydelse, er det selvfølgelig umuligt at ophæve den leverede del af ydelsen, men kontrakten kan ophæves fremover, og Rigspolitiet kan idømmes en bøde, forklarer Grith Skovgaard Ølykke.

“Hvis man har leveret en service, kan man ikke ophæve kontrakten med tilbagevirkende kraft, men ophæve fra nu, og man kan pålægge ordregiveren en bøde, hvis kontrakten ikke kan ophæves,” siger hun.

Før det kan nå så langt, skal Klagenævnet for Udbud dog først have en anmeldelse af sagen.

Sådan en kan eksempelvis komme fra en brancheforening, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen eller en it-virksomhed, som føler sig snydt for en mulighed for at byde på opgaverne.

Læs også: Dårlig dokumentation giver CSC 23 års kontrakt med Rigspolitiet

Her er de spørgsmål, som CSC og Rigspolitiet ikke vil svare på

Du kan blive klogere på reglerne for offentlige udbud på Udbudsportalen.dk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>